Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас је у сали Дома културе у Пироту презентована награда водеће европске организације за заштиту културне баштине Европа Ностре студији заштите села Гостуша коју је радио нишки Завод за заштиту споменика културе. Ово престижно признање по први пут је додељено неком пројекту из Србије, а награду је примила на свечаности у Мадриду директорка Завода Елена Васић Петровић.


- Студија заштите села Гостуша додељена је од стране ЕУ и Европа Ностре. Ово је прва оваква награда за Србију и веома смо поносни што можемо да је представимо у Пироту данас. Награда је заправо дошла у ове делове Србије који су мање развијени и који стално имају проблем недостатка средстава посебно за културу. Ово је доказ да је наше наслеђе вредно, да је признато у Европи и да морамо и ми сами да више поведемо рачуна о њему. Одржан је и семинар на Старој планини на ту тему где се окупио велики број стручњака из целе земље, Републике Српске и Бугарске. Даљи кораци су техничка заштита самог села, покушај да се конзервирају одређени објекти. Мештани морају да схвате да је то за њих добитак  и бољитак и на нама је да покушамо да кроз наш рад унапредимо заштиту непокретног културног добра и свих природних добара на територији Републике Србије. Желим да се захвалим Европској комисији, Европа Ностри, Влади Србије, граду Пирота и посебно свим мојим сарадницима-казала је директорка Васић Петровић.
Градоначелник Пирота мр Владан Васић казао је да је реч о веома значајној награди.


- Ми смо кренули у неку врсту обнове инфраструктуре ка планинским селима. Да вас подсетим да смо већ обновили у сарадњи са Светском банком, сеоски мост у Гостуши, кога је однела бујица, да је од укупно 25 километара пута негде око 2.5 километара неасфалтирано и ја сам сигуран да ћемо већ наредне године асфалтирати и тај део пута. Размишљамо и да формирамо фонд за обнову кућа у Гостуши, али искључиво у складу са условима које пропише Завод за заштиту споменика културе, јер само тако обновљени објекти ће моћи економски да се валоризују на корист мештана овог села-казао је градоначелник Васић.
Свечаности је присуствовала и амбасадорка Аустралије Џулија Фини, представници амбасаде Бугарске, представници бројних министарстава, као и представници Европске комисије и Европа Ностре.

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine