Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Генерални секретар Европа Ностре, организације која се бави очувањем културне баштине Европе Снежана Михаиловић изјавила је данас ексклузивно за Пиротске вести да ће град Пирот ускоро постати први град у Србији – придружени члан ове организације, којој већ припадају градови попут Амстердама, Антверпена, Дубровника и многи други градови.

Ова организација бави се очувањем културне баштине Европе. Данас је у Пироту на свечаности у сали Дома културе презентована награда Европа Ностре студији заштите села Гостуша. Студију су урадили стручњаци нишког Завода за заштиту споменика културе којим руководи Елена Васић Петровић. Ово изузетно значајно признање по први пут је додељено Србији.

Како је у интервјуу Пиротским вестима казала Михаиловићева, међу придруженим члановима ове организације је око 150 чланова, међу којима је и Амстердам, Дубровник и други градови-колевке европске културе.

- Из Србије још увек немамо нити један град. Градоначелник Васић је изразио жељу да Пирот буде први град – члан ове организације, а за то га квалификује награда Европе Ностре која је додељена за пројекат из Пирота. Томе се ми неизмерно радујемо. За Пирот ће то значити да ће ваш град тим гестом ставити до знања читавој Србији и Европи да своју културну баштину сматра једним великим благом и да се на неки начин морално обавезује да у наредном периоду настави да се односи према тој културној баштини са великим поштовањем. Осим тога, то граду Пироту омогућује да буде у директном контакту са другим градовима широм Европе, који су део мреже Европа Ностре и да научи нешто о неким другим пројектима и да други сазнају о овом изузетном простору самог града и читаве регије града Пирота. Што се тиче Европа Ностре, за нас то значи ширење наше мреже, да ћемо имати једног додатног значајног амбасадора наше мисије јер треба да се што више грађана укључи у ту велику заједничку акцију заштите културне баштине и то значи једно обогаћење читаве наше мреже-казала је Пиротским вестима Михаиловићева и додала да са великим задовољством да је Европа Ностра богатија за једног важног члана – град Пирот.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Joomla templates by Joomlashine