Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Студија заштите села Гостуша у општини Пирот, добитник Гранд-при награде и признања Европске уније и Европа Ностре за културно наслеђе за 2016. годину, највишег европског признања у овој области, прославиће награду у периоду од 28-31. августа, организовањем различитих догађаја.

Програмом су предвићени вођени обиласци кроз село Гостуша и град Пирот, предавања и радионице, као и локална церемонија промоције награде. Преко стотину стручњака који се баве наслеђем и културом, волонтера и присталица, као и више представника регионалних, националних и Европских институција, окупиће ће се да прославе ово изванредно достигнуће Србије.
Обилазак Гостуше и окружења биће организовано 28. августа. Серија предавања и радионице о кључним питањима која се тичу награђене Студије заштите ће се десити у периоду од 29 до 30. августа у селу Дојкинци, уз учешће стручњака из Завода за заштиту споменика културе, Завода за заштиту природе, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Туристичке организације Пирота, невладиних организација и Универзитета у Нишу, као и представника локалне самоуправе и месне заједнице.
Локална церемонија за Студију заштите села Гостуша одржаће се у Дому културе у Пироту 31. августа у 12 часова, представник делегације ЕУ у Србији, Снешка Qуаедвлиег-Михаиловић, генерални секретар Европе Ностре, водеће европске организације за културно наслеђе, Елена Васић Петровић, директор Завода за заштиту споменика културе Ниш и аутор награђеног истраживачког пројакта, и Владан Васић, градоначелник Пирота, обратиће се публици.
Пре презентација Гран-при награде, Елена Васић Петровић и Ивана Цветковић, сарадник Завода за заштиту споменика културе Ниш, говориће о награђеном пројекту, као и о резултатима са радионице одржане претходних дана. Вишња Кисић, генерални секретар Европа Ностре Србија, представиће кључне налазе европског истраживања и полиси извештаја „Културно наслеђе је значајно за Европу“. Овај обиман извештај недавно израђен од стране Европа Ностре, заједно са још пет партнера, пружа убедљиве доказе о вредности наслеђа и његовог позитивног утицаја на одрживи развој, и европску економију, културу, друштво и животну средину. Програм ће се завршити отварањем изложбе „Село Гостуша“ и обиласком града Пирота.
Студија заштите села Гостуша је проглашена Гран-при лауреатом и добитником награде у вредности од €10,000 на Европској церемонији доделе награде за наслеђе „ Еуропеан Херитаге Аwардс“ одржаној 24. маја 2016. године у позоришту Зарзуела (Зарзуела) у Мадриду, у Шпанији. На овом великом догађају заједнички домаћини били су маестро Пласидо Доминго (Плáцидо Доминго), председник Европа Ностре и Тибор Наврачић (Тибор Наврацсицс), Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт.
„Студија заштите угроженог народног градитељства у овом малом, али јединственом селу, представља доказ да посао може да се обави уз примену високих стандарда заштите, захваљујући чврстој посвећености и одлучности упркос ограниченим средствима. Истраживање у сврху конзервације је било изразито темељно и спроведено са јасним акционим планом и визијом“, написао је члан жирија о овом истраживачком пројекту који је финансиран од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.


Истраживачи су спровели архитектонска истраживања на сваком објекту и направили свеобухватну документацију у вези са архитектонским и грађевинским техникама. Посебна вредност студије је убедљив образовни елемент кроз активно ангажовање студената који се баве наслеђем. Уз то, координатори пројекта су били посвећени појашњавању значаја рестаураторских радова локалној заједници и имали намеру да укључе мештане у даљу едукацију у свим аспектима пројекта. Самим тим, завршетак студије и реализација рестаураторских радова допринели су подизању ентузијазма и побољшању квалитета сеоског живота. Пројекат има изузетан међународни значај и већ се показао као пример добре праксе које су истраживачи представили на међународним конференцијама. Захваљујући њиховој истрајности село Гостуша и његово природно окружење постају препознатљиви.

„Намера тима да некадашње јавне зграде приведе новој намени културних центара, који ће потенцијално поспешити развој туризма у овој области и допринети ревитализацији села, представља изузетан аспекат овог пројекта“, истакао је жири. Жири је истакао „методологија и приступ подизању свести о значају овог села је изузетно добро урађен“. Иако је аспекат заштите народног градитељства очигледан, студија је надмашила ову материјалну страну и има улогу подизања културног идентитета подручја обезбеђујући нове могућности за друштвени и економски развој посебно у овом региону. Пројекат треба посматрати као изврстан пример утицаја доброг истраживања и конзервације.
Церемонију у Пироту организовали су Завод за заштиту споменика културе Ниш и Град Пирот, у сарадњи са Европском комисијом, Европа Ностром и Европа Ностром Србија, уз подршку Дома културе Пирот, Туристичке организације Пирот и Фондације архитекта Александар Радовић.

Извор: Пиротске вести

Joomla templates by Joomlashine