Сертификована општина са повољним пословним окружењем

На овогодишњој Јагњијади, која се данас завршава, осим огромног броја Пироћанаца, али и Крупчанаца који су из свих делова земље, па чак и из иностранства дошли у родно село, дошао је и велики број туриста из Бугарске и Македоније. По свему судећи, ова манифестација убрзо ће постати једна од водећих туристичких манифестација у овом делу Србије, иако је ово тек друга година како се организује.

Данас, другог дана Јагњијаде, на програму су пастирске игре од 11 сати, затим избор најбоље јагњеће чорбице и других специјалитета од јагњећег меса, али и избор за нај-пастира.
Отварајући манифестацију, градоначелник Пирота мр Владан Васић казао је да је пре неколико година Пирот трагао за манифестацијом која ће бити синоним за Пирот.


- Нико није ни сањао да ће села у Пироту имати манифестације. Сви смо се ујединили око Сајма пеглане кобасице, који је постао препознатљива манифестација и ван граница земље. На сву срећу, град је оживео у сваком погледу, али и села, па сада и села имају манифестације. Извор има лепу манифестацију, Темска, али чини ми се да је Крупац одлично одабрао да организује управо Јагњијаду. Локална самоуправа има изузетно разумевање за туристичке манифестације и надам се да ће ова манифестација дуго трајати-казао је Васић.
Љиљана Даутовска из Куманова по први пут је у Пироту, а са аутобусом својих сународника дошла је директно на Јагњијаду у Крупац.


- Све је лепо, људи су добри, лепа је манифестација. Пирот нам се много свиђа, и овде је прелепо-казала је Пиротским вестима Љиљана.
Небојша Костић, један од организатора Јагњијаде казао је новинарима да је на овогодишњој Јагњијади у припреми јагњетине на традиционални начин учествовало десетак такмичара, а било је још педесетак штандова на којима су људи изложили своје традиционалне породице.
- Село је живо, ова манифестација много значи за Крупац, све куће су пуне, људи су дошли и са стране, ево имамо један аутобус Бугара и много туриста из других земаља-каже Костић.
Јагњијада је привукла и велики број људи који се баве очувањем традиције нашег краја. Један од њих је и познати књажевачки музичар Небојша Милошевић Ротор, који свира неколико инструмената, а бави се и израдом традиционалних инструмената, пастирских фрула, сувенира и древних инструмената од дрвета.

Небојша Милошевић Ротор


- Први пут сам овде и заиста сам задовољан манифестацијом-казао је Милошевић за Пиротске вести.
Организатори манифестације су Туристичка организација Пирот, Удружења грађана “Видлич” из Крупац и “Клок” из истог села, а покровитељ манифестације је град Пирот.

Извор: Пиротсле вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine