Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Девети међународни научно-истраживачки камп у Темској окупио је студенте биологије и географије са државних факултета Универзитета у Србији, али и госте из иностранства. Они истражују флору и фауну, испитују исправност воде на Завојском језеру и баве се археолошким испитивањима.

Камп се организује у време Фестивала старопланинских јела, па учесници имају прилику да окусе традиционалне гастрономске специјалитете пиротског краја.
Тренутно у Темској борави око 70 студената. Они су смештени у дворишту и фискултурној сали школе, а боравиће у тамо до 27. јула. Примарни циљ је прикупљање материјала за израду научно-истраживачких радова, такође, у Темску долазе и како би уживали у природи и ради дружења са колегама из Србије и иностранства.


Јована Томић је студенткиња четврте године биологије на ПМФ-у у Новом Саду. Други пут је на кампу у Темској и каже да ће поново радо доћи.


– Овде сам пре свега зато што волим камповање, волим природу, као сваки биолог, али примарни циљ је прикупљање материјала за израду мастер и дипломских радова, а касније можда и докторских дисертација. Иначе бавим шкориологијом, сакупљам шкорпије, а колега и ја смо овде прошле године нашли подоста материјала – изјавила је Јована Томић.

Професор у пензији, Мирослав ДеМајо седми пут је у Темској, каже да је научно-истраживачки камп у Темској база знања. Одушевљен је природом, гостопримством домаћина, Темштицом и студентима са којима сарађује.


– Овде је божанствена атмосфера за летовање. Ови студенти су изваредни омладинци и омладинке, постају одлични стручњаци у својим областима, многи су у међувремену дипломирали, искористивши ове материјале за своје дипломске и мастер радове, а неки су отишли и у  иностранство, напредују у својим научним каријерама. Сматрам да сам овде завршио још један факултет, јер сваког лета од ових студента научим нешто ново. Суштина кампа је да подржимо Темштане у њиховој борби за животну средину, нажалост много тога смо изгубили на Старој планини, уништено је тресетиште, али ми се и даље трудимо. Међутим, нема слуха на вишим нивоима у држави и морам да кажем да је ситуација алармантна – каже професор ДеМајо.

По трећи пут организована је школа пчеларства, а ове године је први пут је организована секција перма културе.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine