Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Приликом обиласка радова на регионалном путу Р 221, Пирот – Планинарски дом – Димитровград, градоначелник Пирота, Владан Васић, обишао је и Фарму “Ева”, некадашњу Фарму “Беле воде” која се налази између Славиње и Росомача. Нови власници, Велимировићи, тренутно имају око 1.000 оваца и преко 200 коза. За релативно кратко време оживели су рад Фарме на којој тренутно раде 24 радника. На фарми је изузетно живо, с обзиром да се изводе бројни грађевински и други радови. Производња овчијег сира на годишњем нивоу је око 4 тоне, а очекује се да ове године буде повећана на 6 тона каже, власница Фарме, Марија Велимировић.

Госпођа Велимировић је изразила велико задовољство актуелним дешавањима на Старој планини који доприносе њеном развоју. Данас су на њеној Фарми били прослављени кошаркаш, Никола Миротић, са супругом, иначе власници Хотела “Теодора”, градоначелник Пирота, Владан Васић, и све је то доказ да се једним заједништвом може унапредити развој Старе планине, рекла је Велимировићева.

“За све нас овде присутне најважнији је актуелни пројекат реконструкције школе у Височкој Ржани. Живот почиње из корена, а корени су деца. Враћањем младих, деце, развојем пољопривреде и туризма, са подршком града и државе Стара планина може да добије статус који заслужује, а то је статус неуспаване лепотице, лепотице која је жива и која ће тек да живи”- каже Марија Велимировић.

Сточарство на старој планини је традиционално важно, каже Марија Велимировић. Постоје огромна пространства пашњака и то треба искористити. У почетку је било доста потешкоћа око оживљавања Фарме, али сада је то много боље. Настоје да унапреде сточарску производњу довођењем стручних и младих кадрова.

Градоначелник Пирота, Владан Васић, каже да је до сада више пута разговарао са власницима Фарме “Ева” и да је упознат са њиховим развојним пројектима. Сада, када је на лицу места, слободан је да каже да овај крај доживљава ренесансу.

“Као што видите граде се путеви, у плану је изградња хотела на Планинарском дому, овде на Фарми је свеобухватна обнова и заиста је задовољство то видети. Ако је нешто од стране државе и града добро урађено то је сигурно реконструкција путева који пружају основу да се људи враћају, да буде доступна Стара планина, људима који овде живе и онима који желе да дођу као посетиоци, а наравно, овакви садржаји ће обогатити понуду и пружити оно што сви желимо – нова радна места. Ја се захваљујем на иницијативи да они буду носиоци обнове школе. Потписали смо донаторски уговор, ми ћемо обезбедити сву логистику и преузети опремање школе када буде саграђена” – изјавио је, поред осталог, Васић.   

Извор: Пиротске вести

 

Joomla templates by Joomlashine