Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас је у Великој сали ГУ Пирот одржана јавна расправа о предлогу Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Граду Пироту у периоду од 2019. до 2021. године. Нацрт овог документа је израђен у оквиру прве компоненте Програма ИПА 2016 „ЕУ подршка инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома“, који финансира Европска унија а спроводи Стална конференција градова и општина СКГО.


Предлог ЛАП-а је урађен према методологији СКГО-а у широком консултативном процесу у коме су учествовале све локалне институције, локални механизми за инклузију Рома, као и представници ромских удружења. Такође, нацрт документа је усклађен са Стратегијом за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији у периоду од 2016 до 2025. године, па је тако њиме предвиђено да у предвидјеном периоду буду реализоване мере у 5 области значајних за социјално укључивање ромске заједнице- образовање, становање, запошљавање, здравство и социјална заштита, рекла је Радмила Нешић, координаторка за ромска питања.
Милица Голубовић, помоћница градоначелника за ванпривреду рекла је да град Пирот континуирано ради на побољшању положаја Рома у свим сегментима њиховог живота. Положај је добар, али наравно увек може боље, рекла је Голубовићева.
Божидар Николић, експерт за инклузију Рома у СКГО био је на челу експертског тима који, је испред СКГО-а, пружио стручну подршку радној групи за израду нацрта ЛАП-а и који је радио на изради овог документа.

Извор: Плусонлине

Joomla templates by Joomlashine