Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Градоначелник Пирота мр Владан Васић, након данашњег избора на функцију градоначелника, у свом инаугурационом говору истакао је да ће се развој Пирота одвијати у оквиру ОСАМ ПРАВАЦА, који су трасирани и представљени у исто толико тачака. Говор преносимо у целости:

Поштована председнице Скупштине,
поштовани одборници, желим најпре вама да честитам на томе што сте постали одборници Скупштине града Пирота, и вама који сте изабрани да водите Скупштину. Ови послови су одговорни и надам се да ћете их обављати достојанствено и успешно. Вама г-ђо председнице Скупштине, хвала на поверењу и предлогу да још једном будем кандидат за градоначелника Пирота, града у коме сам рођен, одрастао, који највише волим и чијем сам развоју посветио готово читаву своју каријеру. Мислим да нико не може да оспори чињеницу да се Пирот у протеклом периоду променио, развио, да смо од, како ја волим да кажем, места са атмосфером турске касабе, постали град са духом Европе. Али наравно, има још доста тога да се ради на развоју града на свим пољима.

Правци даљег развоја Града Пирота у ОСАМ ТАЧАКА!

Желим да вам представим основне задатке за наредни период:
1. Инфраструктура – главни задаци су наставак асфалтирања и уређења улица и путева са мотивом : ,,асфалт до сваке куће‘‘, увођење канализације у свим селима на кружном путу, у Великом селу је већ почела градња, следеће село је Бериловац, а Извор, Крупац и Пољска Ржана већ имају канализацију. ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ПРЕЧИШЋАВАЊЕ ОТПАДНИХ ВОДА за цео град треба да почне да се гради до краја ове године. Такође, на Регионалној депонији најважнији послови су: проширење тела депоније, изградња компостане која ће биоразградиви отпад претварати у еколошки разградиво ђубриво и изградња депоније за грађевински отпад. Пирот мора да остане чист, уређен град, са јавним предузећима која успешно послују, уз социјално одрживе цене својих услуга.

 Васић: Заједно са СКГО радимо на стратегији ,,Пирот – смарт сити’’ и на новом сету мера подршке ИТ сектору

2. Привреда и пољопривреда – Иако су ове области пре свега у надлежности државе и министарстава, ми морамо да наставимо подршку запошљавању кроз мере које имамо и које дају резултате, а то су: стипендирање студената за дефицитарна занимања, финансирање стручне праксе код послодавца као прво запошљење, јавни радови, бесповратне субвенције за самозапошљавање, старе занате, женско предузетништво, подршка послодавцима и пољопривредницима кроз плаћање камата за субвенционисане кредите, сарадња са привредом кроз Привредни савет, СЕС, ХЕЛП, УНОПС, програми реинтеграције итд. Знам да је програм запошљавања увек изазован и тежак, привредни субјекти имају своје успоне и падове, али зато и имамо све ове мере које могу да помогну ново упошљавање. СЗ Пирот која је сада власништво града мора да настави да се шири, да откупљује земљиште, гради зоне за издавање послодавцима, и да ради на довођењу нових инвеститора. Посебну пажњу ћемо поклонити подршци развоју ИТ сектора. Осим што приводимо крају реконструкцију Дома војске где ћемо близу 1.000 м2 ставити на располагање фирмама из ове области, заједно са СКГО-м радимо на стратегији ,,Пирот – смарт сити’’ и на новом сету мера подршке ИТ сектору.

3. Образовање – ако можемо да мењамо будућност морамо снажно да мењамо и улажемо у образовање. Иако је ова, такође област, пре свега у надлежности државе, морамо да се изборимо за то да Пирот постане академски град. Не заборавимо да на тржишту рада у Пироту имамо 38% људи са средњом школом и 30% људи са основном и нижом школом. Ако желимо боље плаћене послове, веће зараде – морамо да образујемо младе људе на вишем нивоу. Поносан сам на то да смо у оквиру АБСС Пирот установили нови профил ПИС и да већ друга генерација уписује овај смер, на то да су и Академија и неке средње школе ушле у дуално образовање и потписале уговор са Тигар Тајерсом и другим послодавцима о учењу кроз праксу, али од факултета не одустајемо. Наставићемо и улагање у дечије вртиће, да сва деца буду обухваћена предшколским образовањем, улагање у основне и средње школе, Гимназија је на реду за обимну обнову, а желимо, да као и до сада Пирот буде град за пример по условима у којим раде сви : од најмлађих до студената и високошколаца.
Улагања у туризам, грану која је изузетно напредовала. Стигли смо до бројке од 100.000 ноћења!

4. Град Пирот не заборавља ни улагање у туризам, као грану која је посебно напредовала у протеклом периоду. Довољно је само истаћи чињеницу да смо у прошлој години стигли до бројке од 100.000 регистрованих ноћења. Саставни део туристичке понуде, али и понуде која нама Пироћанцима чин живот лепшим је понуда у култури, организација сајмова, биоскопа, позоришта, летњих фестивала, концерата, изложби, па ће и улагање у ове области да се настави.

5. Здравство, социјална подршка родитељству, подршка старима и осетљивим, рањивим групацијама су такође веома важне области на којима локална самоуправа предано ради издваја значајна средства и унапређује ове области. Пошто је држава значајно повећала новчана давања за 1., 2. и 3. дете, задатак нашег Савета за популациону политику је да наша давања преформулише да би имали већи ефекат. Даћу пример. Пошто је давање државе за 3. дете у 120 рата, дакле од рођења – до десете године, наше давање од рођења 3. детета до 18. године треба усмерити на период од 11. године до например двадесете, чини га значајно већим износом него сада (Пројекти ЛПА).

6. Спорт је област која је итекако важна, како за развој младих, поготову данас када су млади све више приковани за екран мобилног телефона, тако и за запослене, рекреативце, старије људе, за одржање психичке и физичке виталности и здравља свих нас. Саградили смо и обновили многе спортске објекте, хале, базене, теретане, игралишта за децу по месним заједницама, али има још и планова и посла. Треба да комплетно реконструишемо халу у Млекарској школи, саградимо дворану у О.Ш. “Младост”, реконструишемо Градски стадион са читавим окружењем, дођемо у посед Компензационог базена 2, некадашњег Градског купалишта,  како би створили нову спортско-туристичку оазу регионалног карактера. Настављамо са новчаном помоћи свим спортским клубовима, јер без помоћи локалне самоуправе спорт у Пироту не би постојао.

7. НВО и Медији, подршка медијима, који годинама послују на ивици егзистенције, а веома су важни за правовремено и истинито информисање ће се наставити и даље кроз пројектно финансирање. Такође, кроз пројектно финансирање ћемо подржати и грађански активизам, реализацију пројекта НВО у разним областима, као и област подршке локалног акционог плана за децу.

8. Енергетска ефикасност и енергетска транзиција су за град Пирот веома важни. Подржали смо већ више стотина грађана за промену столарије, инсталирање СЕ, промену извора топлоте, обнова фасада…промоција ОИЕ, гасификација, пошумљавање са нашим трошковима утрошка енергије повећава комфор живота, чува и наш џеп и нашу климу, тј.околину. Наравно да су пред нама и послови на прекограничним пројектима, сарадња са Владом Србије и министарствима на пројектима које са њима спроводимо и многи други послови које вам овде нисам навео. Дакле да Пирот остане добро место за живот, да још више напредује, позивам вас све на конструктиван и напоран рад у наредном периоду.

ГРАДОНАЧЕЛНИК
Пирот, 07.02.2024. год.

Извор: Пиротске вести

Електронско подношење захтева

Упитник о задовољству грађана услугама Градске управе Пирот

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine