Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Овогодишњи Сајам пиротске пеглане кобасице, 11. по реду, очекује се да забележи посету од преко 10.000 људи, од чега огроман број туриста из Бугарске, али и из целе Србије, казао је отварајући овогодишњи Сајам, председник Привременог органа Града Пирота мр Владан Васић.

Победник овогодишњег Сајма је Нинослав Стојадиновић, коме је ово треће престижно признање, узастопно, на Сајму, друго место добио је Срђан Пешић, треће Миша Ћирић, за најстаријег произвођача пеглане проглашен је Предраг Станковић Мрњак, а за најлепши штанд је проглашено газдинство Ђорђевић, из Барје Чифлика.

Промотер овогодишње манифестације је познати глумац Небојша Миловановић, који није крио одушевљење квалитетом пиротске пеглане кобасице, а Сајам је обишао и легендарни тренер – селектор репрезентације Србије у кошарци Светислав Кари Пешић, који је, између осталог, пробао изузетно квалитетну ракију Брука, дестилерије из Пирота, тачније из села Трњана.

Најмање 10.000 посетилаца ове године

Председник Привременог органа Владан Васић истакао да је му је посебно драго да из године у годину Сајам расте, посећеност је све већа, а ове године се очекује најмање 10.000 посетилаца.

-То је одлично и за произвођаче који продају велике количине пеглане, али и за произвођаче сирева, качкаваља, вина, ракије, меда, заиста се много тога прода. Сви посетиоци су нам драги, али посебно посетиоци из Бугарске, који напуне кафане, ресторане, хотеле, тако да цела локална економија има заиста значајне бенефите-казао је Васић.

Нинослав Стојадиновић, победник овогодишњег Сајма казао је за ПВ да осим стандарне рецептуре, односно козјег и јунећег меса, један мали проценат меса у његовој пегланој кобасици је и од јеленског меса.

-Пиротску пеглану кобасицу правим дуго, по рецептури мога деде, које се стриктно придржавамо и резултати не изостају, ово нам је трећа награда-казао је Стојадиновић.

Миша Ћирић такође дуго производи пиротску пеглану кобасицу, добитник је више признања, а ове године добио је трећу награду.

-Придржавамо се традиционалне рецептуре, трудимо се да очувамо врхунски квалитет и признања не изостају-каже Ћирић за ПВ.

Да Сајам има огроман значај за пољопривредна газдинства која се баве овом производњом сведоче и из Пољопривредног газдинства Ђорђевић, из Барје Чифлика.

-Ово нам је друга година да учествујемо, а производњом пеглане се бавимо 15 година. Ова манифестација има велики значај за све учеснике, али и за читав град. Осим пеглане кобасице производимо и роштиљску кобасицу, димљену сланину и друге ђаконије од меса, али и џемове од малина, јагода и другог воћа, ракију и вино-каже Марко Ђорђевић (на фотографији испод са супругом Иваном).

Међу великим бројем туриста из Бугарске је била и Људмила, из Софије, која је казала за ПВ, да јој се веома свиђа пиротска пеглана кобасица.

-Ми у Бугарској имамо сличан производ – суџук. Исти је и облик, али у пиротској пегланој кобасици нема свињског меса, које се ставља код нас. Такође, пиротска кобасица је зачињенија, има више љуте паприке, што се мени свиђа-каже Људмила.

Љубица, пензионерка из Софије каже да јој се посебно свиђа то што на Сајму, може бесплатно да се дегустира пре куповине.

-Свиђа ми се пиротска пеглана кобасица. У Пироту сам била много пута, први пут сам ја Сајму и доћи ћу опет-каже Љубица.

Извор: Пиротске вести

Електронско подношење захтева

Упитник о задовољству грађана услугама Градске управе Пирот

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine