Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

За избор народних посланика и  одборника Скупштине града Пирота на предстојећим изборима у недељу, 17. децембра, парво гласа има 45. 407  бирача са територије града Пирота, колико је одштампано и гласачких листића. На републичком нивоу проглашено је 18 изборних листи а на локалном 4. Пироћанци ће на локланим изборима бирати између кандидата са 4 изборне листе: 1. Александар Вучић – Пирот не се да стане; 2. Ивица Дачић – премијер Србије; 3. Пирот против насиља – Дарко Божић; 4. Ујединимо Пирот – Покс – Заветници.

Градска изборна комисија спроводи и изборе, формирани су бирачки одбори али је још увек могућа измена бирачких одбора. Јован Миленковић, председник Градске изборне комисије поручио је предлагачима да изврше измене уколико је то потребно како не би остали без свог заступника на бирачком месту.

Изборна комисија има 35 чланова у проширеном саставу а на појединим местима ће у бирачким одборима бити  и по тридесетак чланова. “Биће велики број људи на бирачким местима. Ми смо одржали инструкцију бирачким одборима јер се сада примењује нови Закон и има одређених новена, како би се без проиблема организовала процедура гласања. Бирачки су одбори су најважније карике у циклусу спровођења избора јер су одговорни за спровођење гласања на бирачком месту и одговорни за утврђивање резултата на бирачком месту” – истиче Миленковић. Он подсећа да на основу тих резлтата локална изборна комисија утврђује резултате гласања на нивоу града као и резултате за републичке изборе који се касније утврђују на нивоу Републике.  Миленковић напомиње да ће у изборном процесу у Пироту бити ангажовано преко 2.500 људи.

На територији Града Пирота има 86 бирачких  места. Одштампан је гласачки матријал који је потребан за спровођење гласања на бирачким местима. У току данашњег дана ГИК ће преузети и републички изборни материал који ће бити подељен бирачким одборима. “Све вреће са изборним материалом који се уручеје бирачком одбору биће запечаћене затворницама са нумерисаним бројем које се не смеју отварати до почетка гласања. У недељу, у 6 сати је окупљање чланова бирачког одбора, до 7 су припреме и у 7 се отварају сва бирачка места” каже Миленковић.

Он подсећа да се након завршетка гласања сачињава записник о раду и сав изборни материал се враћа у вреће које се такође затврају посебном затворницом са нумерацијом коју отвара локална изборна комисија.  “На овај начин је извршена заштита изборног материјала, све могуће злоупотребе, крађа гласова и манипулације су искључене” – каже Миленковић. Он истиче да ни до сада није било већих неправилности на бирачким местима осим спорадичних случајева где су инциденте изазивала лица у припитом стању или острашћени бирачи  али су за такве ситуације предвиђене врло оштре санкције. Посебне санкције предвиђене су за време изборне тишине када је забрањено позивање на гласање, утврђивање  резултата гласања као и промоција одређених странака, подсећа Миленковић.

Од 14. децембра Градској изборној комисији могу да се пријаве лица која желе да гласају ван бирачког места. То су стара, инвалидна и болсна лица која нису у могућносту да дођу до бирачког места И за њих је предвиђено гласање ван бирачких места по посебно прописаној процедуре.  Биће организована дежурства, пријављивање је могуће од четвртка, 14. децембра до недеље, 17. децембра у 11 сати. На  дан гласања може се извршити и пријава бирачком одбору  до 11 сати. Пријављивање оваквих лица могуће је извршити путем броја телефона 010 305575.

Извор: Пиротске вести

Електронско подношење захтева

Упитник о задовољству грађана услугама Градске управе Пирот

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine