Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

На конкурсу Екоопштина, који је организовала Амбасада Француске, Град Пирот је добио награду у категорији Одржива урбана мобилност. Награде је уручио Његова Екселенција амбасадор Француске Пјер Кошер на свечаности у амбасади Француске, прошлог месеца. Данас је  представник Амбасаде Француске Франçоис-Xавиер Коwандy и Жана Ранковић, корпоративни ПР менаџер компаније Wиенер Стäдтисцхе осигурање, пустили у рад сервисну станицу за бицикле, која је симболична награда победнику конкурса.

По речима помоћника председника Привременог органа Града Пирота Милоша Цолића, на конкурсу амбасаде Француске Град Пирот је добио веома значајно признање из области урбане мобилности, а високо је био котиран и у другим областима.

-Цео град има своје тротоаре који су оспособљени за кретање пешака, радили смо на бициклистичким стазама, са јавно-приватним партнерством желимо да повећамо број људи који користе јавни превоз, има много категорија становништва који користе бесплатан превоз. Имамо план урбане мобилности, на Прекограничној сарадњи ћемо конкурисати са пројектом који се тиче ове тематике, имамо и паркинг са пуњачем за електро возила и још много тога. Највећи пројекат у тој области је измештање аутобуске станице из Тијабаре на локацији Сарлах. Извесно је да ће Пирот добити нову аутобуску станицу, близу центра града, али која неће у тој мери загађивати ваздух. Пирот много напора улаже у здраву животну средину и одрживи развој-казао је Цолић.

Представник амбасаде Француске Франсоа Хавијер Кованди казао је да је занимљиво да Француска има много тога да научи од Србије, конкретно од Града Пирота, где има много бициклиста, што у Француској није случај.

-Кадам сам стигао у Пирот схватио сам да возачи аутомобила брину о бициклистима. Седамдесетих смо у Француској скрајнули бициклисте из јавног транспорта и имамо аутомобиле свуда, сви користе аутомобиле за лични превоз. То значи већу опасност, већи број незгода. Људи из Пирота су већ едуковани да поштују бициклисте. Није то само питање инфраструктуре, већ је најважније понашање људи у саобраћају. Овде имате велики потенцијал да изградити још одрживији град у погледу безбедности саобраћаја и урбане мобилности-казао је Кованди.

Сервисна станица налази се на јавној површину у оквиру комплекса отвореног базена, поред надстрешнице за бицикле непосредно уз улицу Миливоја Манића.

По речима Слободана Ранчића, водећег стручњака за саобраћај у Пироту, огромну важност за безбедност свих учесника у саобраћају има њихово понашање у саобраћају, у смислу поштовања правила саобраћаја, коришћења адекватне сигнализације и других правила саобраћаја.

Извор: Пиротске вести

 

Електронско подношење захтева

Упитник о задовољству грађана услугама Градске управе Пирот

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine