Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

У оквиру пројекта „Креирање кампање за хранитељство у локалној заједници“ који Центар за социјални рад Пирот  реализује у сарадњи са Министарством за бригу о породици и демографију, Уницефом и локалном самоуправом, у великој сали Градске управе Пирот одржана је јавна трибина у циљу промоције хранитељства. Трибини је присуствовала министарка за бригу о породици и демографију, Дарија  Кисић која је хранитеље окарактерисала као најхуманије чланове нашег друштва. Скуп је отворио председник Привременог органа Пирота, Владан Васић.

У Србији недостаје 125 ургентних хранитељских породица, 300 стандадних хранитељских  и 70 хранитељских породица уз интензивну подршку. У Пироту се хранитељством бави 40 породица у којима су смештена деца и одрасли. 

Министарка за бригу о породици и демографију, Дарија  Кисић захвалила је присутним  хранитељима на хуманости и емпатији коју имају и указала на значај породице као најважније карике друштва.

Она је са хранитељима поделила своју личну причу из времена када је због ратних околности одређени период  свог живота провела одвојена од своје породице. “То искуство ме је заувек обележило, имала сам срећу да поново моја породица буде на окупу и тог момента сам почела да ценим вредност породице и такве врсте подршке, на максимално могући начин” – рекла је министарка.

Према њеним речима систем социјалне заштите опстаје захваљујући људима који раде у центрима за социјални рад. Циљ кампање је да се промовише хранитељство и истакну добри примери  из свакодневне праксе. “Када је у питању хранитељство, то јесте привремена мера правно породичне заштите, али је то јако битно у животу младих људи и јако одговорна улога у најостељивијем, најемотивнијем и сигурно најтежем периоду младих бића. Ту су хранитељи као добре виле, као спасиоци да пруже уточиште. Термин јесте привремени, јесте то привремена мера али знам колико сви одговорно раде свој посао да спреме то мало биће за период када ће пронаћи сталну породицу” – истакла је министарка, Дарија Кисић.

Председник Привременог органа, Владан Васић, захвалио је хранитељима  на томе што чине за децу и одрасле о којима брину. „Ми иначе желимо да будемо град по мери деце и да се свако дете у Пироту осећа безбедно, достојанствено и да живи у добрим условима, да се школује у добрим школама, да похађају добре вртиће, да имамо дечја игралишта и да деца не буду ускраћена ни за топлу реч нити за љубав“ – рекао је Васић. Он је истакао да је  поносан на хранитеље у Пироту али и на све остало што се у граду ради да би деца живела боље. Он је захвалио Министартсву што даје велику подршку породицама хранитеља  и подсетио да Град има 19 мера подршке породици, попут бесплатних уџбеника, бесплатних ужина, превоза и бројне друге мере.

Марија Васић, директорка Центра за социјални рад истакла је да је хранитељство један веома озбиљан облик заштите деце без родитељског старања која су услед разних разних околности остала без својих родитеља. „Можемо да се похвалимо изузетном екипом хранитеља који су дали максимум у одгајању деце. Имамо примере добре праксе када је реч о хранитељству, има успешних младих људи које су одгајали гранитељи. Тренутно имамо 40 хранитељских породица за децу и одрасле“ – рекла је Васићева.

Марина Ђорђевић је мајка троје одрасле деце а хранитељством се бави од 2005. године. „Кроз нашу породицу је прошло много деце, тренутно је ту девојчица која има 14 година, желим да се бавим и даље овим послом. Сад смо покренули иницијативу да оснујемо Удружење хранитеља са циљем да промовишемо хранитељство у заштити деце и  приближимо се институцијама, да  представимо  хранитељске породице и нас хранитеље грађанима. Мој мотив је превелика љубав према деци. Желим да нам се придруже  сви људи добре воље, отвореног срца и да поделе свој део живота са неким дететом“ – истакла је хранитељица, Марина Ђорђевић.

Ивана Милошевић се бави хранитељством годину дана. Ивана брине о старим особама. „Волим да помажем старијим људима, то сам наследила од мајке, она се тим послом бави већ 15 година. Ја волим да радим овај посао, везујем за људе о којима бринем и није ми тешко да радим, саветовала бих многе да се беве хранитељством“- рекла је Ивана Милошевић.

Из Центра за социјални рад кажу да је неопходан рад на промоцији хранитељства. У наредна 4 месеца биће  организоване трибине у ромском насељу и већим руралним срединама на терирторији града Пирота.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Огласна табла

 

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine