Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Председник Привременог органа Пирота, Владан Васић, свечано је  уручио уговоре корисницима субвенција који су добили средства у оквиру конкурса за уметничке и старе занате. Ово је мера која би требало да подстакне оживљавање старих и уметничких заната за коју је  издвојено  1,5 милиона динара.  Субвенције ће добити седам корисника Ово је десети јавни позив који је Канцеларија за локални економски развој успешно реализовала у овој години.

Председник Привременог органа Пирота, Владан Васић истиче да у последњих десетак и више година локална самоуправа покушава да подстакне предузетништво у Пироту кроз креирање мера  које ће дати трајне ефекте. “Ове године имамо десет мера, било је велико расположење људи да конкуришу и надам се да ће резултати бити добри. На овај начин желимо да подстакне оживљавање старих и уметничких заната. Субвенције ће добити седам корисника од којих 5 из групе уметничкихи старих заната односно два уговора из области ћилимарства и субвенције за ћурчијско кожарску радњу, затим грнчарску и једну содаџијску радњу” – каже Васић.

Председник Привременог органа подсетио је и на остале мере које су спроведене од почетка године у циљу запошљавања. У јавне радове било је укључено 45 лица, по позиву за самозапошљавање одобрене су 32 субвенције, на стручној пракси је ангажовано 30 лица, обуке на рандом месту 15 лица, грантови са Хелпом где је подржано 25 нових и постојећих послодаваца, субвенционисани кредити за привреду који су ове године били врло тражени и атрактивни где је подржано 15 послодаваца, субвенције за женско предузетништво где је подржано 11 жена предузетница и сада још седам послодаваца који су подржани у оквиру конкурса за старе и уметничке занате. “Укупан буџет заједно са подршком  Хелпа и Националне службе за запошљавање је близу 50 милиона динара  који је ове године   издвојен за подршку самозапошљавања, подстицај запошљавању, послодавцима или преко других мера које доприносе да економске делатности буду боље” – истакао је председник Привременог органа у Пироту.

Васић је пожелео послодавцима да шире своју делатност и да њихов економски положај буде све бољи, “Са порастом туристичког потенцијала Пирота и Србије  тржиште за ове производе и те како постоји” – рекао је Васић.

Нанад Петровић из Канцеларије за Локални економски развој каже да стари занати полако изумиру и управо оваква подршка локалне самоуправе је преко потребна да би људи који се баве старим занатима своје пословање учинили одрживим.  Петровић је добитнике средстава назвао чуварима традиције  који чине све покушаје да сачувају аутентичне занате по којима је Пирот препознатљив.

Град Пирот је захваљујући пројекту КЛЕР-а  подржан од стране Кабинета министра за регионални развој  који је одобрио пројекат за подстицај предузетништва кроз економско оснаживање жена. Петровић каже да ће захваљујући овом пројекту град имати увећана средства за субвенције наредне године односно да ће одмах након нове године почети реализација новог јавног позива који је усмерен ка подршци женама предузетницама.

У просеку фирми које се отварају у циљу самозапошљавања у периоду од  од 2 до 6 година  након отварања опстају у  свега 30%.Ревизијом подржаних активности  које је спровео Хелп утврђено је да у Пироту у периоду дужем од три године  опстаје око 75% фирми, рекао је ВЛадан Васић, председник Привременог органа.  

Извор: Пиротске вести

Упитник о задовољству грађана услугама Градске управе Пирот

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine