Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Бесповратна средстава за ревитализацију и развој послова који се сматрају старим и уметничким занатима добиће седморо корисника у Пироту. Да се сачувају већ заборављени занати локална самоуправа је ове године, први пут, определила 1,5 милиона динара. Средства ће бити употребљена за унапређење процеса производње, нова запослења или набавку материјала.

Уговоре о субвенцији преузело је 7 корисника који се баве ћилимарством, грнчарством, израдом накита, сувенира  а међу њима је и један ћурчија и један содаџија.

Зоран Златковић власник содаџијске радње “Каранфил” каже да ће субвенцију искористити за запошљавање радника. Његова намера је да сачува занат који је наследио од свог деде, да прошири производњу и освоји ново трежиште. “Тајна овог клакера је у томе што се рецептура није мењала годинама. Клакер који ја правим је правио још мој деда, радионица постоји од 1946. године и рецептура до данас није промењна. Укус је исти као што је некада био а трудимо се да и амбалажа буде као што је била некада, да на аутентичан начин одржимо овај занат. Потражња није онакава каква је некада била али се трудимо да ширимо тржиште” – каже Зоран који тренутно своје производе пласира само у Пироту и околним општинама.

За разлику од њега Драган Антић из Малог Суводола своје грнчарске производе продаје широм Србије. Од добијених средстава Антић планира да купи нову пећ за печење грнчарије. “Ова средства ће ми много значити јер желим да проширим производњу, а можда у догледно време и запослим неког радника. Производе продајем по целој Србији, идемо на вашаре, сајмове. Највише се траже наши пекачи, шерпе и лонци, традиционална грнчарија” – каже Драган Антић, грнчар из Малог Суводола.

О својим производима Антић каже да су много бољи од савремених и да је много  здравије спремати храну у њима  а и јефтиније су од модерног посуђа. “Оне су еколошки су много боље,  радимо са глазуром која је сертификована у ЕУ и све је у потпуности исправно а храна је много укуснија него у металном посудју. То је пиротски Цептер” каже Антић који се грнчарством  бави преко 30 година. “Грнчарство сам учио од рођака и желим да сачувам овај занат. Мислим да сам једини регистровани грнчар у овом региону” – закључује Антић.

Надица Лукић, чува традицију на савременији начин. Њена фирма “Свет магнета Нино” бави се производњом магнета а добијена средства ће јој, каже, значити за квалитетнији, бољи и бржи рад. “Од ових средстава купићу 3Д штампач и Катер за сечење папира.  Магнети су са пиротским мотивима, качаваљи и пеглана кобасица али производимо и магнете за друге манифестације у округу као што су Дани банице и Дани царибродске шушенице” – рекла је Надица Лукић по преузимању уговора о додели субвенције.   

Извор: Пиротске вести

Упитник о задовољству грађана услугама Градске управе Пирот

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine