Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Поводом дана Интерег територијалне сарадње на платоу испред Спортског центра Пирот  у Адреналин парку, одржан је “Фестивал вештина”. Град Пирот, као пример добре праксе у реализији прекограничних пројеката, одабран је да буде домаћин овог догађаја који је  намењен младима и деци како би се промовисале вредности  ЕУ, али и значај наше културе  и традиције.  Интерег дан територијалне сарадње се сваке године организује у различитим градовима широм ЕУ још од 2012. године.

Тема овогодишњег дана територајалне сарадње су вештине па су деца могла сама да праве грнчарске производе, ткају пиротски ћилим или праве роботе и ветрењаче.

Градоначелник Пирота, Владан Васић,  истакао је да  Пирот има неколико пројеката са којима може да се поноси, један од њих је Адреналин парк, где је фестивал организован.   Он је подсетио да из пројеката прекограничне сарадње,  поред Адреналин парка, који је допуна Затвореног базена који је саграђен средствима из буџета града, Из ових пројеката Пирот добио  средства за реконструкцију тврђаве, реновирање сале у Дому културе, реновирање карауле у селу Дојкинци, за реновирање омладиснког стадиона и куповину клизалишта.

Саветник у Министарству за европске инеграције, Тибор Пинтер  се у  име Министарства захвалио  градоначелнику Пирота за све актиности и постигнуте резултате у програмима прекограничне сарадње. Он је рекао да су овакви програми подршака евроитеграцијама. “Пирот се показао не само као град где се пишу и успешно спроводе пројекти већ је Пирот и место где су људи заинтересовани да заједно раде на побољшању своје заједнице. Јако је значајно да схватимо да од нас самих зависи у каквој средини живимо И да се сами свакодневно боримо за боље услове за нас и за нашу децу” – истакао је Пинтер.  

Минстарство за Евроинтеграције Републике Србије активно учествује у спровођењу програма прекограничне и транснационалне сарадње. Од 2004. године до данас кроз три гренерације програма прекограничне сарадње између Бугарске и Србије за око 70 милиона евра реализовано је  или се спроводи више од 300 пројеката.

“То је велики број  пројеката у разним секторима попут образовања, културе, предузетништва, подизања административних капацитета, туризма, заштите животне средине а све заједно са партнерима. Сада је почео да се спроводи и четврти по реду програм прекограничне сарадње а један од циљева је и задржавање капацитета на локалном И регионалном нивоу као и идентификовање локалних и регионалних развојних потреба и приоритета. То  је управо  тема овог фестивала, вештине  и инспирисање јавности да размишља о својим вештинама” рекао је саветник  у Министарству за европске инеграције, Тибор Пинтер.

Милен Обретенов, представник  Министарства за регионални развој и јавне радове Републике Бугарске, рекао је да се сваке године на крају лета одржава овај фестивал где  се може видети реализација успешних пројеката. “Имамо сарадњу и пријатељство још од 2004. године а сада је овде тим који је радио заједно кроз  три програмска периода, то је за мене велика радост” –рекао је Обретенов и изразио задовољство што је дошао у, како каже, прелеп град. “ На путу до посла свакодневно пролазим Пиротском улицом у Софији, никада до сада нисам био у овом лепом граду и сада сам стигао до крајње тачке те улице а то је град Пирот”.  Он је рекао да се радује што су деца и малди били заинтересовани да покажу своје вештине  и захвалио свима који су се прикључили иницијативи.

Генерални конзул Конзлата у Нишу, Димитар Цанев, истако је да се увек радује када присуствује иницијативама које доприносе сарадњи у трансграничној области између Бугарске и Србије. Он је рекао да је у сваком граду који је посетио у јужној Србији виђао објекте који су изграђени по овим програмима који значајно доприносе квалитету живота.

За најмлађе Пироћанце  “Фестивал вештина”  је био прилика да  креативно проведу дан а за организаторе фестивала, представнике локалне самоуправе и госте из Бугарске да размене идеје о новим будућим пројектима.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Огласна табла

 

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine