Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

У Свечаној Сали ГУ Пирот  уручени су уговори  женама предузетницама које су у оквиру локалног конкурса добиле бесповратна средства. Уговоре са локалном самоуправом потписало је 11 жена предузетница које су углавном конкурисале за набавку опреме како би унапредиле пословање. Само у току прошле године од укупно 227 нових бизниса у Пироту у 40% случајева жене су власнице предузетничке радње док се на нивоу републике тај проценат креће између 25 и 30%.

Ово је само једна у низу мера које локална самоуправа спроводи у току године а усмерена је на смањење незапослености и подршци лоаклним привредницима.  Ненад Петровић из Канцеларије за локални економски развој каже да је за неколико година смо захваљујући оваквим издвајањима и  мерама упркос  смањењу  броја становника повећан број предузетничких радњи чак за 26%.

„ Допринос свему томе су дале жене предузетнице којих у Пироту има све више. Само у 2022. години покренуто је 227 нових бизниса од чега су у 40% случајева жена власнице. Жене су веома активне по питању бројних мера. У субвенцијама Хелпа жене су учествовале са 48% док је чак 69% жена је добило субвенције за самозапошљавање. Захваљујући њиховом раду и зато што су спремне да сарађују и даље доприносе развоју града ми смо увели овај конкурс у циљу даље подршке и надам се да ће средства која су добиле од града успешно искористити“ – рекао је Петровић.

Милош Цолић, заменик градоначелника Пирота каже да је од 21 валидне пријаве град подржао 11 жена предузетница са најбољим предузетничким пројектима.  „Скоро све предузетнице су тражиле средства за куповину опреме, набавку нове или замену постојеће опреме. Конкурсом није било обавезно учешће предузетница али су оне предвиделе и спотвено улагање. И ова мера је погодила у центар, са том мером ћемо и у наредном периоду озбиљно рачунати“ – рекао је Цолић и додао да подршка оваквим фирмама које имају по неколико запсолених представља  диверсификацију привреде  на локалу. Што више привредника то више радних места и више породица које осигуравају своју егзистенцију, то је привредни замах већи. Он је истакао да ће локална самуоправа и у наредном периоду поџавати овакве идеје и иницијативе.

Зене предузетнице поред бројних обавеза у кући морају  да ускладе посао и вођење фирме.

Предузетница, Јелена Николић, каже да је ово трећи конкурс где је аплицирала и добила субвенције. Најпре  је добила средства за самозапосшљавање и отворила предузетничку радњу „Слатки свет 010“. Средства за набавку опреме је први пут добила од Хелпа а сада ће овим средствима купити машину која је неопходна за проширење бизниса.

Марија Тодоровић власница  фризерско –  козматичарски салон Мис фризурице  каже да су ово значајна средства која ће уложити у  нову опрему и запошљавање још једног радника.

Сања Обрадовић, власница стоматолошке ординације Сања Дентист у Пироту каже да ће средства уложити за унапређење услуга. „Добила сам 225.000 динара за куповину стоматолошких лупа, уводим нову услугу израда керамичких винира где је могућност чувања зуба велика и ове лупе су ми потребне за брушење које је веома деликатно. Предузетница сам 6 пуних година, било је тешко запослити се у струци, отворила сам ординацију итренутно имам 5 радника.“ – каже, Сања Обрадовић.

Живковић Славица је власница шнајдерске радње „Боми плус“, ово је трећа године њеног пословања а бизнис је каже започела са кредитом и позајмицом. „ Сада сам добила 250.000 динара и купићу нове машине, имам седам радника. Радимо уговорене послове  за одређене фирме али пословање отежавају високи намети и нередовна наплата“. – каже Славица.

Ана Манчић, власница стоматолошке ординације Дентиција, каже да ће одобрена средства у износу од  250.000 динара употребити  за куповину и набавку опреме.  „Одлучила сам се за куповину новог аутоклава то је уређај за стерилизацију инструмената чиме ћу знатно болбољшати квалитет у раду. Свака помоћ значи  а ја сам сада први пут конкурисала и добила субвенцију“.

Заменик градоначелника, Милош Цолић, подсетио је и на  остале  мере које су у потпуности реализоване од почетка ове године као што је програм обуке на радном месту који је реализован са 100% као и  јавни радови, женско предузетништво  и програм Хелпа. Програм самозапошљавања реализован је са 98% а субвенционисани кредити са 99%. Цолић је подсетио и на други круг програма стручне праксе као и на меру субвенционисања старих заната где јавни позив за који је опредељено 1,5 милиона динара траје до 6. октобра.

Извор: Пиротске вести

Упитник о задовољству грађана услугама Градске управе Пирот

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine