Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Град Пирот наставља са реализацијом пионирског подухвата субвенционисања развоја сеоског туризма, кроз финансијску подршку власницима регистрованих сеоских газдинстава за бављење туризмом, а у циљу повећања броја кревета, побољшања услова за боравак туриста и друге намене. Данас је уговоре власницима 11 сеоских туристичких газдинстава поделио заменик градоначелника Милош Цолић, који је подсетио да је реч о пионирском пројекту у Србији.

Цолић: За три године – 150 нових лежајева

Укупан износ субвенција је три милиона динара, а ове године је субвенције добило 11 корисника.

-Ово је трећа година како додељујемо ове уговоре и желимо да се на овај начин побољша туристичка понуда. Направили смо једну рекапитулацију и како власници газдинстава могу да користе и друге начине за добијање средстава за даљи развој газдинстава. Град по Локалном плану запошљавања издваја 45 милиона динара, а по овом јавном позиву три милиона динара, дакле 48 милиона динара упумпавамо у привредне активности, а туризам као важна привредна грана итекако заслужује да се стимулиште и унапређује. Град Пирот је привржен тој мисији. Још од прве године Пирот је пионирска локална самоуправа која реализује овакав програм, за три године имамо више од 150 нових лежајева у понуди и поносимо се овим резултатом-казао је заменик Цолић уз констатацију да није намера да се стимулише искључиво квантитет, већ и да се побољшава квалитет смештајних капацитета.

Златков: Од 250 лежајева пре десет године, сада имамо преко 1.100 лежајева. Ове године се очекује РЕКОРДНИХ 60.000 ноћења

Директор Туристичке организације Пирот Братислав Златков истакао је да је од 2021. године, када је лансиран овај програм подршке развоја сеоског туризма, подршку добио велики број туристичких газдинстава у свим селима.

-Након пандемије људи се све више враћају селу и активном туризму, здравој храни. Велика је површина територије Града Пирота, скоро 1200 километара квадратних, ми немамо ту традицију бављења туризмом као неки други центри, али за смо десетак година се драстично повећао број ноћења, добили смо категорију 3 туристичког места. Пре десетак година имали смо 250 лежајева, сада имамо преко 1.110 лежаја и надам се да ће тај тренд наставити да расте, а паралелно са тим и квалитет смештаја-казао је Златков.

Извор: Пиротске вести

Упитник о задовољству грађана услугама Градске управе Пирот

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine