Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Полагањем венаца на грчком  и српском војничком гробљу у Пироту обележено је сећање на страдале  војнике који почивају на брду Метиљавица изнад Пирота. Церемонији су, као и сваке године, присуствовали званичници из Грчке и Србије и других пријатљских земаља, представници локалне самоуправе, града Ниша, представници војске, полиције,  организација које се баве неговањем традиције  и грађани који су желели да одају почаст страдалим војницима.

Градоначелник Пирота, Владан Васић, је на помену војницима страдалим 1918. и 1919.  истакао  да се због оваквих војника српски народ назива слободарским народом и да због њих имамо овакву слободарску садашњост и будућност.

“Ово место је за Пирот веома важно и ја сам поносан што смо ово парче земље где се налази Грчко војничко гробље предали Републици Грчкој на управљање. То је сада грчка територија у Пироту али то је и тачка која повезује српски и грчки народ. Ја се надам да ћемо то знати да искористимо и да осим градских и пријатељских веза развијамо и културне, спортске и пословне везе” – истакао је градоначелник Пирота.  Градоначелник је рекао да очекује завршетак још једног процеса који ће учврстити пријатељство. “Надам се да ћемо уз помоћ Амбасаде Грчке до краја ове године завршити  процес братимљења између Града Пирота и града Неа Мудања у Грчкој и да ћемо се следеће године видети у још  бољој атмосфери и још већем броју” – рекао је Васић.

Мариа Леванти,  амбасадорка Грчке рекла је да су кости грчких палих бораца сакупљене и положене на овом гробљу 1923. године, захваљујући иницијативи незаборавне Екатерине Лавандис како би нас подсећале на допринос грчке војске у ослобођењу овог подручја током Првог светског рата а ли и на вековно пријатељство и сарадњу наша два народа. Она је захвалила српским властима на помоћи и организацији меморијалног скупа, помоћнику министра одбране Синиши Радовићу, државном секретару Министарства за рад Зорану Антићу, начелници Пиротског управног округа Драгани Тончић, градоначелнику Пирота Владану Васићу, градоначелници Ниша Драгани Сотировски, Његовом Преосвештенству Епископу нишком господину Арсенију, замнику начелника  Генералштаба Војске Републике Србије Желимиру  Глишовић, амбасадору Кипра  у Србији Андреасу Фотиу, шефу НАТО канцеларије за везу у Београду Ђампјеру Романоу.

Амбасадорка је од срца захвалила породици Сурланџис из Пирота која се већ деценијама стара о гробљу  али и свим присутнима који су дошли да одају почаст грчким и српским херојима. “Нека њихова жртва буде надахнуће за данашње напоре које народи региона улажу зарад мира и безбедности” – поручила је амбасадорка Грче у Србији, Мариа Леванти.

Зоран Антић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања рекао је да се сваке године као и ове,  окупљањем  у Пироту на овом светом месту, на  достојанствен начин, културом сећања обележава важна епоха из српске историје. “Срби су много пута до сада били принуђени да бране или освајају своју слободу. Почетак прошлог века био је по много чему тежи  и значајнији, Србија је ишла из рата у рат суочена са великим губицима и великим финансијским проблемима. Победила је и у Српско- турском и у Српско- бугарском рату  у Другом балканском рату и  у Великом рату. Први светски рат је био изазов за цео свет а Срби су показали да су  део света који се бори само за своју слободу” – рекао је Антић. Он је подсетио на велике победе славне и часне српске војске на Церу и Колубари, албанску голготу, опоравак  на Крфу, Јонским остврима и пробој Солунског фронта 15. септембра 1918.

“У овим борбама Србија је имала одане савезнике међу којима је век била наша братска Грчка. Оно што је урадила Грчка и грчки народ  на пријему и прихвату српских војника и цивила који су се повлачили из Србије преко албанских гудура, њихов прихват, смештај  и помоћ у опоравку, показује колика је та православна љубав једног народа и како се поштују, воле и цене Грци и Срби” – рекао је Антић.

“Ових 358 грчких јунака су још једна спона која веже српски и грчки народ и која нас опомиње да поштујемо једни друге и да се као малобројни и православни народ помажемо када год је то могуће,  да никада ни у ком моменту спољнополитичких околности не заборавимо православно братсво и јединство. Велика спона је велики број српских гробаља која се налазе широм Грчке а највише на Крфу, Виду, Зејтинлику” – рекао је државни секретар у Министарству за рад, Зоран Антић, на помену грчким војницима , данас у Пироту.   

Извор: Пиротске вести

Упитник о задовољству грађана услугама Градске управе Пирот

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine