Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Пројекат Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) „Боља енергија“ потписао је Меморандум о разумевању са градом Пиротом у циљу пружања подршке развоју одрживе енергије, енергетске и климатске безбедности, као и енергетске ефикасности, где је акценат стављен на предузимање конкретних мера за замену постојећих индивидуалних пећи на чврсто гориво и смањење загадења ваздуха у оквиру задатка “Промовисање високо ефикасних пећи на дрва”.

Овим активностима је планирано да се уради катастар локалних индивидуалних ложишта у граду Пироту, где ће уз помоћ тима пројекта “Боља енергија”, бити посебно дизајнирана апликације за унос прикупљених података, на основу које ће се извршити евиденција праћења потрошње енергената, количине емисија загађујућих гасова, као и количина честица ЦО2 у ваздуху. 

Потписивању Меморандума о разумевању присуствовали су директорка УСАИД-ог пројекта “Боља енергија” Лена Братић и  градоначелник града Пирот Владан Васић, који су овим Меморандумом усагласили сарадњу и пружање подршке у погледу израде катастра за индивидуална ложишта, као и подршку у примени акционог плана за постепено гашење неефикасних пећи у граду. Наглашена је важност пружања техничке подршке граду Пирот за развој одговарајућег програма подршке у области пружања субвенција за грађане, који ће им помоћи у смањењу загађења ваздуха у граду.

“Успостава катастра индивидуалних ложишта, првог у региону ове врсте, потврдиће негативан утицај који индивидуална ложишта имају наквалитет ваздуха и живота у локалним заједницама као и значај стратешког  приступа решавању проблема. Намера нам је да град Пирот  успоставом катастра и израдом акционог плана за побољшање квалитета ваздуха постане модел за остале градове у Србији и региону.” , изјавила је Лена Братић, директорка УСАИД-овог пројекта “Боља енергија”Овом приликом градоначелник мр Владан Васић је изјавио: “Проблем загађења ваздуха у граду  је присутан дуги низ година. Набавком и инсталирањем мерне станице, потврђена је наша претпоставка да је доминантан извор загађења сектор индивидуалних ложишта. У процесу реализације мера за смањење загађења, израда катастра, који ће дати детаљне податке о структури и размештају загађивача, представља први корак.  Након сагледавања резултата, уследиће израда акционог плана којим ће се дефинисати мере и детаљи реализације. Сарадња УСАИД-а и Пирота је и до сада била веома успешна и надамо се да ће активности које тренутно спроводимо у оквиру пројекта „Боља енергија“ бити потврда тога и подстицај за даљу успешну сарадњу”.

Извор: Пиротске вести

Упитник о задовољству грађана услугама Градске управе Пирот

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine