Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Пројекат одвајања кућног отпада „О-ДВА-ЈА-МО” покренуло је Министарство заштите животне средине Републике Србије, уз подршку Европске Уније и Шведске.

Циљ је врло једноставан-грађани Србије треба да почну да правилно одлажу кућни отпад како би он потом могао у што већој мери да се рециклира.

Што се више отпада рециклира, то је количина отпада на депонијама мања.

Тренутно је у Србији стопа рециклаже отпада из домаћинства мања од 2%, док је просечна стопе рециклаже комуналног отпада у Европској унији 48%. Наше депоније су све веће и све претрпаније.

Рециклажа је један од најбољих начина да из животне средине уклонимо отпад и учинимо је здравијом за живот.

У првој фази циљ је да се промене навике грађана у седамнаест градова и општина.

Регион Дубоко: Ужице, Чачак, Пожега, Лучани, Чајетина, Ивањица, Бајина Башта и Косјерић

Регион Панчево: Панчево

Регион Срем-Мачва: Сремска Митровица, Шабац, Шид и Богатић

Регион Пирот: Пирот, Бабушница, Бела Паланка и Димитровград

Данас је у оквиру пројекта одвајања кућног отпада “О-ДВА-ЈА-МО” одржан састанак Пројектног одбора и Радионица о одвајању отпада – размена практичних искустава и информисање о пројекту третирања зеленог отпада.

Скупу су присустовали представници Европске уније, Шведске агенције СИДА, Министарства заштите животне средине, као и представници Регионалних центара за управљање отпадом Срем-Мачва и Дубоко и представници градова И општина из Сремске Митровице, Шапца, Панчева, Шида, Богатића, Лучана, Пожеге,Чајетине, Чачка, Ивањице, Бајине Баште, Ужица и Косјерића.

Јохн Глазеброок, менаџер програма ИМГ, истакао је да савремено управљање отпадом захтева више разумевања и ангажман грађана.

Потребно је да схватимо да сви ми стварамо отпад и да морамо преузети део одговорности како не бисмо загађивали место у којем живимо. Морамо да одвајамо рециклажни отпад, јер ћемо тиме осигурати безбедно уклањање опасних материјала, и моћи да захтевамо добар квалитет услуге у замену за наше накнаде и таксе. Центар за рециклажни отпад ће омогућити свим грађанима да донесу отпад који није погодан за одлагање у кантама или комуналним контејнерима на улицама. Овај пројекат има за циљ да допринесе чистијем ваздуху, чистијем земљишту и чистијој води на мале, али значајне начине, навео је он.

Душан Чаркић, помоћник министра за заштиту животне средине, Сектор за међународну сарадњу, пројекте и климатске промене, говорио је о значају пројекта за Србију у целини.

Кључни корак у модерном управљању отпадом је сортирање отпада на извору, а ми га зовемо „Одвајамо“ захваљујуц́и овом  пројекту који финансира ЕУ (6 милиона евра из ЕУ и 1,8 милиона из Србије). То је једини начин да се обезбеди да мање отпада заврши на депонијама и да се обезбеди више рециклаже, рекао је Антоан Авињон, пројектни менаџер у Делегацији Европске уније у Србији задужен за животну средину и климатско деловање.

Ида Реутерсwäрд, прва секретарка амбасаде Шведске у Београду, руководилац Националног програма за заштиту животне средине, каже да је процес увођења примарне сепарације дугорочан, и да је Швеђанима за потпуну имплементацију било потребно од 10 до 15 година.

Небојша Иванов, директор Регионалне санитарне депоније каже да су грађани спремни за примарну селекцију.

Увођењем примарне селекције и секундарне сепарације отварамо даље могућности када је реч о управљању отпадом, свих врста, рекао је Иванов.

Бојан Пешић, начелник Одељења за урбанизам, стамбено-комуналне послове, грађевинарство и инспекцијске послове говорио је о бенефитима овој пројекта.

Сутра ће бити организована студијска посета званичника као и свих учесника у пројекту Регионалном центру за управљање отпадом у Пироту.    

Извор: Плусонлине

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Огласна табла

 

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine