Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

На отвореној летњој сцени, у дворишту Историјског архива у Пироту, одржан је први Фестивал Пиротског ћилима. Овом приликом изложено је 20 ћилима, који су део збирке Музеја Понишавља, а организован је и пригодан програм.

Бројни грађани, представници локалне самоуправе, Пиротског управног округа и свих установа у граду пратили су овај први фестивал и уживали у бојама и шарама Пиротског ћилима. На сцени су биле и две ткаље које су показале како се тка ћилим.

Пре званичног почетка фестивала градоначелник Пирота, Владан Васић, рекао је у изјави за медије да је до сада много тога урађено како би се одржао овај занат и промовисао Пиротски ћилим. Одржано је неколико ткачких колонија, доста амбасадора је дошло у Пирот, покушали су да ћилим учине препознатљивим и видљивијим не само у Пироту и Србији, већ и широм света, али и да се тај занат обнови, навео је Васић и додао да су заштитили географску ознаку порекла и сматра да су успели да га очувају од заборава.

Фестивалу је претходила школа ткања коју је водила Славица Јовановић. Према њеним речима остало је мало ткаља, али са овим покушајем - фестивал, радионице, школе ткања, просторије за одржање заната, сматра да ће учинити први корак да промовишу израду, ткаље и сам занат, што ће омогућити да ћилимарство опстане.

Радмила Влатковић, директорка Галерије “Чедомир Крстић”, истакла је да је врло извесно да се ћилим нађе на Унесковој листи културног наслеђа, а на питање како да се ћилим сачува, она је поручила да је потребно да се школује кадар за то.  

У оквиру програма приказани су и модели Силване Тошић са мотивима Пиротског ћилима. Она је у изјави за медије рекла да је дочекала да идеју, коју је имала од првог дана, реализује, а то је да сви буду окупљени око ћилима. Силвана Тошић верује да ће овај фестивал прерасти у светски када се Пиротски ћилим нађе на Унесковој листи.

У наставку програма уручене су захвалнице полазницама школе ткања, која је претходила овом фестивалу. Захвалнице су уручили градоначелник Владан Васић и директорка пиротске галерије Радмила Влатковић.

Овом приликом градоначелник Пирота се обратио присутнима.

Фестивалу је претходила и ликовна радионица, где је 10 средњошколаца осликавало шаре пиротског ћилима. Они су такође добили захвалнице.

У музичком делу програма наступила је етно група Дома културе “Гугутће” и ансамбл који је извео класичну музику, наша глумица Даница Митић испричала је причу на пиротском дијалекту, а онда је одржана и модна ревија Силване Тошић, са мотивима пиротског ћилима.      

Извор: Плусонлине

 

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Joint cross border initiatives for creation of eco frendly region

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Огласна табла

 

Електронско подношење захтева

ПОПИС СТАНОВНИШТВА 2022

ИНФО ЦЕНТАР

ИНФО ЦЕНТАР ПИРОТ
010 305 508

ГРАДСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine