Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Политика запошљавања града Пирота и њена реализација у претходне две године била је на задовољавајућем нивоу и послужила је као основа за израду будућег Локаног акционог плана запошљавања за период од 2021. до 2023. године. У складу са мерама од прошле и препрошле године предложено је да се за програм стручне праксе издвоји 8 милиона динара, за програм самозапошљавања 5 милиона, да се од државе тражи нешто више од 4,5 милиона, тако да ће се обезбедити око 40 субвенција за замозапошљавање. Предложено је да јавни радови буду финансирани са 5 милиона, а обуке за дефицитарна занимања на тржишту рада са милион динара каже, Ненад Петровић, саветник за економски развој.

“У плану је да се ове три мере – јавни радови, стручна пракса и самозапошљавање реализују са Националном службом за запошљавање. Четврта мера, која се односи на обуке, највероватније ће се реализовати са ЗИП центром за младе, јер имају доста искуства у обукама незапослених. Одборници су усвојили Одлуку о изради Плана. Ових дана ћемо формирати радно тело које ће учествовати у поступку израде. Чиниће га представници града, Националне службе, удружења грађана, послодаваца, незапослених лица, Развојне агенције “Југ” и других организација које су значајне на локалном тржишту рада. Очекујемо и доношење Одлуке о формирању новог Локалног савета за запошљавање који ће на некој од наредних седница донети План и програм јавне расправе. Након израде нацрта Плана следи јавна расправа где ће сва заинтересована лица, грађани и институције моћи да дају своје предлоге и сугестије за измену и допуну. На наредној седници Скупштине града План иде на усвајање. Новина, у односу на све претходне године, је да Закон о планском систему, усвојен 2018. године, предвиђа такву процедуру за усвајање докумената јавне политике, као што је наш Акциони план. Разлика је и у томе што се План доноси за средњорочни период од три године, а до сада је био на годишњем нивоу”, казао је Петровић за Пиротске вести.

Петровић је додао да још увек није усвојен Национални акциони план запошљавања, па се због тога касни са усвајањем локалног плана. Очекује се да у наредних петнаестак дана Национални план буде усвојен и онда ће Локални акциони план ући у процедуру која претходи усвајању. Због тога ће се поменути програми реализовти у мају или јуну, али већ следеће две године биће јасна ситуација и моћи ће од јануара да почне реализација свих програма. Кроз ове мере ангажоваће се око 110 незапослених лица и вероватно око 20 која ће проћи обуке.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Огласна табла

 

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

еУправа Републике Србије

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine