Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Делегација Града Пирота, и представници српског дела Еврорегиона Нишава,  у саставу Владица Тошић, заменик председника Скупштине Града Пирота, члан Извршног комитета АЕБР-а, и копредседник Еврорегиона, Видојко  Панајотовић, заменик градоначелника Града Пирота, члан Скупштине АЕБР-а  и координатор Еврорегиона за српски део и Милан Поповић, председник  Скупштине Града Пирота и члан Скупштине АЕБР-а, учествовала је у раду годишње конференције Европског комитета региона, која је посвећена ЕГТЦ  платформи и на овогодишњој манифестацији “Европска недеља градова и  региона-Оpen days”.

Осма годишња конференција платформе ЕГТЦ-а одржана је 8. октобра 2018. године у Бриселу. Конференција је окупила представнике 70 ЕГТЦ-а из свих крајева Европе. Платформа ЕГТЦ-а интегрише, кроз координацију Европског комитета региона, политичке и техничке представнике свих постојец́их ЕГТЦ-а. Платформа има за циљ да олакша размену искустава на терену, промовише ЕГТЦ као алат за територијалну кохезију и да осигура видљивост пројеката ЕГТЦ-а, а такође подржава и консултативну улогу Европског комитета региона у прекограничним, транснационалним и међурегионалним питањима.

На овом састанку представљен је најновији извештај о ЕГТЦ Мониторингу и нова Уредбу “Европски прекогранични механизам” коју је предложила Европска комисија и која би могла имати далекосежан утицај на прекограничну сарадњу. Такође презентован је извештај Европске комисије о примени Уредбе о ЕГТЦ-у и разговарано је о предложеној Атинској декларацији о будуц́ности Европе и улози ЕГТЦ-а. Након главног састанка, председавајуц́и Комисије ЦОТЕР Комитета региона ЕУ, је представио победника и уручити почасну годишњу награду ЕГТЦ-а 2018. године.



Овогодишња, 16. по реду “Европска недеља градова и региона-Опен даyс” одржана је у Комитету региона у Бриселу.  У фокусу овогодишње манифестације била је тема посвећена будућности кохезионе политике након 2020. године, јер се између осталог ове године навршава 30 година од када је она успостављена. Поред ове теме, манифестација је, посебно у оквиру регионалних партнерстава покрила и друге приоритетне теме од значаја за развој Европе. Европска недеља градова и региона подједанко је намењена представницима локалне самопураве као и бизнис заједнице,  који су ангажовани на економском и привредном развоју локалне самоуправе и региона.

Европска недеља градова и региона представља платформу за промовисање потенцијала региона и привлачење страних директних инвестиција, информисање о актуелним регионалним пројектима, размену иксустава и умрежавање са партнерима из Европе и света. Ове године Европска недеља градова и региона, окупила је најзначајније регионалне и локалне актере на старом континенту у више од 150 званичних догађаја.

Град Пирот и Еврорегион Нишава искористили су ову највећу регионалну манифестацију која привуче више од 7000 учесника, у циљу своје промоције и промоције инцијативе за оснивање ЕГТЦ-а ЕУРОБАЛКАН. Предстојеће године су итекако важне у погледу дебате о будућности кохезионе политике и нових развојних фондова.  На све ове теме, Град Пирот и Еврорегион Нишава понудили су своје позитивне примере и развојна достигнућа пред бриселском публиком, рекао је у изјави за Портал Плус онлине Владица Тошић, заменик председника Скупштине Града Пирота, члан Извршног комитета АЕБР-а, и копредседник Еврорегиона.

 

Извор: ПлосОнлине

Упитник о задовољству грађана услугама Градске управе Пирот

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine