Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

На данашњи дан 1943. године, пре тачно 75 година бугарски окупатори по наредби из Берлина, у току ноћи похапсили су све пиротске Јевреје, њих 178, целокупну јеврејску заједницу у Пироту. Њих су најпре затворили у зграду Соколане, данашње фискултурне сале у Гимназији, а затим транспортовали у логор смрти – Треблинку. Поводом обележавања 75 година страдања пиротских Јевреја, који су вековима живели у хармонији са локалним становништвом, данас је у Пироту боравила и породица једног од ретких преживелих, доктора Тувија Тилија Јосефовића, који је, тада као четворогодишњи дечак, спашен страшне судбине захваљујући једном Пироћанцу.


Јосифовић, који је до 1966. године живео у Београду, а затим се пресеило у Израел где и данас живи, иначе неурохирург у пензији, присетио се током пријема код градоначелника Васића тог страшног дана када је остао без својих најближих.

Фамилија Тувија Јосифовича поред споменика пиротским Јеврејима

- Након злостављања и мучења, сви Јевреји су депортовани за Треблинку где су убијени у гасним коморама. Нико се није вратио жив. Моје име је Туви Тили Јосефовић. Од 1966. године живим у Израелу, ожењем сам са Ерсте, имам троје деце и шест унука. Моја најстарија унука је овде данас. Моју маму и мене затворили су са свим Јеврејима у Соколани. Ја сам имао срећу да је моја мама познавала Србина – Пироћанца који је био жандарм и он је нас спасио из Соколане и пребацио за Бугарску. Нажалост, ни данас не знам име тог доброг Пироћанца – не могу да му се захвалим никако-испричао је кроз сузе доктор Јосефович. По његовим речима, комплетна његова фамилија је транспортована за Треблинку са свим пиротским Јеврејима и нико се није вратио жив.

Туви Тили Јосефович

- Када је руска војска ослободила Бугарску, мама, тата и ја вратили смо се у Пирот. Детињство сам провео у Пироту и никада нећу заборавити мој град, школу, другове, улице, железнички мост преко Нишаве, Пазар, Тијабару, Сарлах и моју Махала – улицу где смо живели. У Пироту смо остали до 1951. године након чега се преселили у Београд, али никада нећу заборавити мој Пирот-казао је Јосефович.

Извор: Пиротске вести

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

еУправа Републике Србије

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine