Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Заменик председника Јеврејских општина Србије Алексанар Гаон, који је данас такође посетио Пирот поводом обележавања 75. годишњице страдања пиростких Јевреја, изразио је захвалност Граду Пироту због очувања сећања на бројну јеврејску заједницу у нашем граду, која нажалост данас не постоји, али сећање на њу и даље живи.


- Јевреји су у Пироту били јако дуго, вековима пре тог стравичног догађаја. Јевреји су кроз историју постали својеврстан историјски лакмус за добар живот. Свуда где је било Јевреја, значило је да се ту добро живи, а ако им негде не би било добро, они би ишли даље. У Пироту су Јевреји у хармонији живели вековима, што значи да се у Пироту добро живело. То значи да су овде биле добре комшије, добро учење, могли су да упражњавају своју веру, традицију, културу. То зло које се догодило у Пироту је доведено овде, нису то учинили ни Пироћанци, нити Срби. Локално становништво је помагало колико је могло. То је био модел уништења једне заједнице, конкретно у Пироту, и то један врло драстичан пример уништења једног живота који је трајао стотинама, хиљадама година на овим просторима. Ми смо као Заједница јеврејских општина захвални локалној самоуправи на очувању сећања на пиротске Јевреје-казао је Гаон.
Осим споменика у Јеврејској улици кога је поставио Град Пирот, одличну сарадњу имају и полиције Пирота и Израела, тачније секције ИПА – Међународне полицијске асоцијације Пирота и подружнице ове асоцијације из Израела. У знак добре сарадње ИПА Пирот поставила је спомен плочу која се налази такође у Јеврејској улици, у дворишту Полицијске управе Пирот.

Извор: Пиротске вести

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

еУправа Републике Србије

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine