Stečajni upravnik kompanije AHA Mura Prvi Maj Miroljub Dimitrijević obavestio je juče Privredni sud u Nišu da je i četvrti pokušaj prodaje ove kompanije neuspešan jer niko nije uplatio, u zakonskom roku, obavezni depozit niti bankarsku garanciju za kupovinu ove kompanije. Uprkos stalnim apelima lokalne samouprave, kojoj su se javljali zainteresovani investitori koji su bili spremni da kupe delove imovine ove velike kompanije, ali i pokrenu proizvodnju kroz zakup slobodnih hala, stečajni upravnik je ostao pri svom stavu da se prodaje imovina isključivo u celosti, što je, kako su upozoravali iz lokalne samouprave, i dovelo do ovog očekivanog ishoda.

- Nažalost, naša najava da će i ovaj pokušaj prodaje AHA Mure u celini biti neuspešan, ispostavila se kao tačna. Imali smo dosta razgovora sa potencijalnim investitorima i bili na raspolaganju za sve neophodne informacije koje su tražili. O svemu tome smo redovno obaveštavali i stečajnog upravnika. Njemu smo pre objavljivanja oglasa o prodaji fabrike u celini, predložili da se prodaja imovine stečajnog dužnika izvrši po partijama, a do konačne prodaje, da se u što kraćem roku nepokretnost stečajnog dužnika izda pod zakup zainteresovanim investitorima. Međutim, stečajni upravnik nije uvažio naše predloge, i na njemu je sva odgovornost što je fabrika skoro dve godine i dalje u stečaju i što su preostale dve hale i dalje prazne, a tekstilni radnici neuposleni – kaže za Pirotske vesti, Aleksandar Ćirić, pomoćnik gradonačelnika za investicije i infrastrukturu.
- Postoji nekoliko zainteresovanih firmi za pokretanje proizvodnje kroz zakup, u Hali 2 i 3. Svako od potencijalnih investitora želi da ispita tržište, mogućnosti, da se uveri da u Pirotu postoji dovoljno kvalitetne radne snage, da je normalno snadbevanje energijom i još drugih stvari koje su neophodne za profitabilno poslovanje. Kada bi uspešno pokrenuli proizvodnju, kroz određeno vreme bili bi spremni i da kupe pomenute hale. Nijedan investitor ne ulaže kapital i resurse iz ljubavi, već iz interasa da profitira, to je potpuno jasno. Naš interes je da se što više radnika uposli, i da poslodavac redovno izmiruje svoje obaveze ka njima. Stečajni upravnik takođe ima svoj interes, jer na osnovu Zakona dobija procenat od prodaje fabrike. Vodeći se isključivo tim interesom, ali i zastupajući interese poverioca, stečajni upravnik već četvrti put ne uspeva da proda fabriku. Nadam se da je sada konačno shvatio da prodaja na taj način i nije moguća, i da će konačno uvažiti naše predloge kako bi zainteresovani investitori što pre pokrenuli proizvodnju i uposlili radnike – rekao je Ćirić.

Na pitanje šta se dešava sa prodajom Industrije odeće Prvi maj u stečaju, koja je takođe oko dve godine u stečaju i do sada nijednom nije oglašena prodaja, Ćirić je rekao da komunikacija sa stečajnim upravnikom, koji je takođe iz Niša, gotovo da ne postoji.

- Nekoliko puta smo sa investitorima obilazili njihove objekte i uglavnom nailazili na zaključane prostorije. Dešavalo se da investitor nije bio u mogućnosti da pogleda unutrašnjost hala, jer nije bilo nikog ko bi mogao iste da otključa. Ako i dalje na ovaj način “izlaze u susret” investitorima, nikad neće prodati fabriku. Prema nekim informacijama kojima raspolažem, radi se procena vrednosti stečajne mase, a kad će biti oglašena prodaja, to zaista ne znam-kaže Ćirić, i napominje da država mora da pojača kontrolu nad stečajnim upravnicima ako iskreno želi da se ti procesi završe, a radnici uposle, jer se sada isti ponašaju kao da se radi o njihovoj privatnoj imovini, a ne o imovini poverilaca.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine