U subotu 9. maja u Ljuboviji je održan VIII po redu Gastro festival u organizaciji Turističke organizacije opštine Ljubovija, a poziv za učešće na ovoj manifestaciji imale su žene iz udruženja “Temštanka” iz Temske, koje su ovom prilikom svojim specijalitetima oduševile sve posetioce i žiri i potpuno zasluženo osvojile zlatnu medalju i prvo mesto u kategoriji – Etno trpeza.



Oko sedam stotina učesnika raspoređenih u šezdeset ekipa nadmetalo se u pripremi riblјe čorbe, etno trpeze, moderne kuhinje, pekarstvu, poslastičarstvu, karvingu – artistici (rezbarenje na voću i povrću) i seckanju crnog luka – najbrži kuvar Gastro festa.

U kategoriji etno trpeze prvo mesto osvojilo je udruženje žena “Temštanke” iz Pirota, drugo mesto udruženje žena “Verićanke” iz Verića, kod Banja Luke i treće mesto domaćinstvo Savić iz Arilјa.

– Prvo smo bile oduševljene pozivom, a šta tek reći za osvojeno prvo mesto i zlatnu medalju. Mi smo bili jedini takmičari sa juga Srbije i privukli smo dosta veliku pažnju. Već su nam najavljeni neki pozivi za učešće na festivalima u Vojvodini. Ovog vikenda smo učestvovale na manifestaciji “Molitva pod Midžorom” gde smo dobile zahvalnicu za najlepši štand, ali i spremale gozbu za osvećenje crkve u Jovanovcu. Nas devet aktivnih žena uspevamo sve da završimo, jer postoji želja da radimo i da se dokazujemo. – kažu vredne domaćice iz udruženja žena “Temštanka”.

Učešće su uzeli takmičari iz čitave Srbije i Republike Srpske, a ove godine prvi put je predstavlјena i nacionalna kuhinja Indonezije. Takmičari i posetioci su uživali u bogatom kulturnom programu, a učesnici su se nadmetali na Gastro olimpijadi u nadvlačenju konopca, bacanju kamena s ramena, trčanju u džaku, obaranju ruke i skoku u dalј.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine