NALED i Ministarstvo odbrane predložiće pojednostavljivanje procedura za komercijalizaciju viška vojne imovine čija se vrednost danas procenjuje na 1,5 milijardi evra, najavljeno je na X sastanku Foruma stručnjaka za lokalni ekonomski razvoj održanom u Centralnom Domu vojske u Beogradu, u četvrtak 29. januara 2015.

Iako je Master plan za prodaju imovine koja nije potrebna za funkcionisanje Vojske Srbije osmišljen 2006. do sada je od 531 objekta prodat tek 71 celokupni kompleks i još 6 u delovima dok je za 72 zaključen ugovor. Ostali objekti propadaju i neophodno je da se kroz efikasniju proceduru olakša lokalnim samoupravama da tu imovinu stave u funkciju ekonomskog razvoja.


Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević najavio je da će lokalne samouprave uskoro biti pozvane da se opredele koje objekte i lokacije žele da preuzmu i da dostave konkretne ideje, ciljeve i svrhu  njihove revitalizacije.
- Problem spore komercijalizacije leži u komplikovanim procedurama otuđenja, neažurnoj planskoj i imovinskoj dokumentaciji, kao i postupcima procene vrednosti. Želimo da radimo zajedno sa Ministarstvom odbrane na rešavanju ovih problema jer su svi na gubitku, Vojska koja ima velike troškove čuvanja, lokalne samouprave koje ne ubiraju poreze, kao i privatni sektor i građani koji bi na ovim mestima mogli da pronađu nove poslovne mogućnosti – ocenio je Atanasijević.
Državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Đorđević istakao je da je Vojska spremna da se otuđi objekte obuhvaćene Master planom, ali da se mora voditi računa da zauzvrat dobije adekvatna sredstva, koja će uložiti u opremanje i rešavanje stambenih pitanja svojih pripadnika. On se složio da bi prodaju trebalo ubrzati jer će to doneti veliku korist državi i građanima.
Ovom prilikom, gradonačelnici i međunarodni eksperti iz Norveške i Holandije predstavili su primere najbolje prakse i kreativna rešenja za upotrebu napuštenih vojnih objekata iz zemlje i sveta.
Predsednik opštine Pirot i član Upravnog odbora NALED-a, Vladan Vasić govorio je o saradnji ove lokalne samouprave i Ministarstva odbrane koja je rezultirala uspešnom komercijalizacijom nekih od vojnih objekata kao što su karaula u Dojkincima, ili Dom Vojske.
Kako bi podstakao lokalne samouprave da kreativno razmišljaju o korišćenju vojne imovine NALED je inicirao dolazak holandskog arhitekte Gabrijela Raula Penje, stručnjaka za transformaciju i ponovnu upotrebu objekata, koji će pomoći opštini Vršac da revitalizuje Dom vojske.
- Kriza i manjak novca su uticali da se više ne rade potpune rekonstrukcije. Sada se to čini u fazama kako bi objekat i tokom radova donosio prihode za dalje ulaganje. U osmišljavanje rekonstrukcije bi trebalo uključiti celokupnu zajednicu i tako doći do najboljih rešenja – rekao je Penja.
Uspešne primere komercijalizacije vojne imovine u Norveškoj, predstavio je Tore Anderson, vojni ataše Ambasade Norveške u Srbiji, koji je takođe istakao ulogu zajednice kao veoma važnu u procesu transformacije vojnih objekata.
Do sada prodati vojni objekti u Srbiji doneli su prihod od 185 miliona evra od čega je 170 miliona Vojska dobila u vidu stanova (1.080). Najviše stanova dobijeno je kroz razmenu sa Građevinskom direkcijom Srbije (938) dok su ostatak ponudile lokalne samouprave i zbog toga je ocenjeno da bi upravo sa gradovima i opštinama trebalo više raditi u cilju brže komercijalizacije vojne imovine.

Joomla templates by Joomlashine