Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, u intervjuu Pirotskim vestima kazao je da je godinu na izmaku obeležio veliki iskorak u saradnji sa pojedinim ministarstvima, poput Ministarstva privrede, a posebno sa Kancelarijom za javna ulaganja, zahvaljujući kojoj su renovirane dve škole (Mladost i “8.septembar”) a predstoji rekonstrukcija još dve, Gimnazije i OŠ “Sveti Sava”. Po Vasićevim rečima, 2017. godina je godina stabilnosti koja je ostvarena ulaskom SNS u lokalnu vlast. Ta činjenica omogućila je Gradskoj upravi da se maksimalno fokusira na investicije.


- Godinu za nama je, po meni, možda obeležio i iskorak u saradnji sa nekim ministarstvima, kao što je Ministarstvo privrede, zatim Kancelarija za javna ulaganja s obzirom da smo imali dve značajne investicije sa Kancelarijom, treću realizujemo sada a još dve škole treba značajno da renoviramo. U političkom smislu 2017. godinu obeležio je ulazak SNS-a u lokalnu vlast. To je dosta stabilizovalo političku situaciju, poboljšalo atmosferu u smislu da ne moramo samo da se bavimo političkim stvarima, već mnogo ozbiljnije investicijama i saradnjom sa državom, tako da kada sve to uzmemo u obzir, mislim da je 2017. godina bila veoma uspešna godina-kaže gradonačelnik Vasić.
Vasić: Pirot ima ubrzan razvoj, idemo dobrim koracima napred

- Mi smo se u zadnjih desetak godina, kada je reč o prosečnim zaradama, podigli sa 117. na 17. mesto pa smo tako sada po prosečnim platama ispred Novog Sada, da ne govorimo o Nišu i Kragujevcu. Tome je doprinelo više faktora, najpre investicija Mišelina, koja je otvorila dosta posrednih radnih mesta jer su mnogi kooperanti Mišelina podigli proizvodnju ili razmišljaju o Pirotu. Zatim pozitivan uticaj je imao i Koridor 10. Mnogi ljudi su našli zaposlenje i mnoge manje firme iz Pirota rade na Koridoru-kaže gradonačelnik Vasić i dodaje:

Koridor 10 kod Pirota

- Svakako je i lokalna samouprava sa efikasnim javnim preduzećima i velikom infrastrukturom dala svoj doprinos. Ne treba minimizirati ni turistički potencijal Pirota. Mi smo poslednjih godina, iz godine u godinu po 60 do 70 posto podizali broj noćenja, veliki broj Bugara ostavlja dosta živog novca, a razvio se i preduzetnički duh što nije bilo karakteristično za Pirot-zaključuje Vasić.

U okviru Slobodne zone Pirot radi 6.500 radnika

Gradonačelnik je istakao činjenicu i da se polako budi tekstilni sektor u našem gradu, po kome je Pirot bio prepoznatljiv.

- Iz nekadašnjeg Prvog maja, nakon stečaja, izašlo je dosta malih tekstilnih firmi. Sada imamo sreću da je jedan bogati vlasnik iz Italije kupio “Prvi maj” – Miroljo. Očekujemo da on nastavi i poveća proizvodnju. Imamo investitore koji su došli i obratili se lokalnoj samopuravi mi ih spojili sa Slobodnom zonom gde su počeli ili će početi da rade. U okviru režima Slobodne zone imamo negde oko 6.500 radnika. Dakle nije Pirot samo Tigar tajers, već Pirot ima veliki broj manjih poslodavaca. Gotovo da više nemamo lokacija za zainteresovane investitore i dobro je što smo kupili od vojske zemljište na lokacijama bivšeg poligona i strelišta gde ćemo oformiti nove industrijske zone. Od naredne godine pokušaćemo da se fokusiramo i na razvoj IT sektora-kaže Vasić.
Ovo je prvi deo velikog intervju sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem. Očekujte narednih dana nastavak intervjua.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine