Baku, 8. oktobar – U Muzeju tepiha Azerbejdžana, u Bakuu, u prisustvu predstavnika političkog, kulturnog i javnog života, diplomskog kora i stručne javnosti otvorena reprezentativna izložba Pirotskih ćilima: Igra šarenih niti iz kolekcije Etnografskog muzeja u Beogradu, autorke Marine Cvetković, muzejskog savetnika.


Izložbu je otvorila zamenica ministra kulture i turizma Azerbejdžana Sevda Mamadova (na fotografiji br.3 u prilogu), a rečima zahvalnosti prisutne je pozdravila dr Mirjana Menković, direktorka Etnografskog muzeja u Beogradu u prisustvu ambasadora Srbije u Azerbejdžanu Nebojše Rodića.


Do 6. novembra 2016. posetioci izložbe će moći da vide 26 odabranih Pirotskih ćilima koji predstavljaju najviši domet tekstilnog stvaralaštva Srbije, i na kojima se može sagledati specifičan razvoj i transformacija pirotskog ćilimarstva kao dela širih društveno-ekonomskih i istorijskih promena srpskog društva.

U ime Društva srpsko-azerbejdžanskog prijateljstva koje je pokrenulo inicijativu za predstavljanje srpske kulturne baštine u Azerbejdžanu zadovoljstvo povodom ovog velikog kulturnog događaja izrazio je predsednik Društva Zoran Sam koji je ukazao na veliki značaj ove izložbe, kojom se Pirotski ćilimi predstavljaju upravo u zemlji koja je simbol umetnosti izrade tepiha i da prvi put od svog postojanja Muzej tepiha u Azerbejdžanu otvara svoj prostor za jednu stranu instituciju kulture,a upravo je ta privilegija pripala našoj zemlji i Etnografskom muzeju iz Beograda.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine