Grad Pirot, stipendiraće  specijalizacije petoro mladih lekara, koji će se usavršavati za  deficitarne oblasti, kao što su pedijatrija, radiologija i interna medicina. Ugovore budućim specijalizantima, danas je uručio gradonačelnik mr Vladan Vasić.

Vasić je tom prilikom istakao da je jedan od glavnih zadataka lokalne vlasti briga o zdravlju stanovništva. Grad Pirot je, kako je gradonačelnik naglasio, do sada u više navrata pokazao da je preuzeo odgovornost u tom smislu, o čemu govore i činjenice da brine o radu Apotekarske ustanove, da je preuzeo osnivačka prava u Domu zdravlja i da je na razne načine pomagao pirotsko zdravstvo. Ovo je jedan od modela, da mladi lekari završe soecijalističke studije, a paradoks u celoj Srbiji, pa i u Pirotu jesrtte da na birou ima nezaposlenih mladih lekara, a zdravstvu nedostaju  specijalisti raznih oblasti.

Pomoćnik gradonačelnika Bojan Ranđelović je konstatovao, da ovim specijalizacijama grad nastavlja dobru praksu sa nezaposlenim lekarima. Među specijalizantima su dvoje budućih  pedijatara, isto toliko radiologa i jedan  internista. Reč je o studentima koji su tokom školovanja ostvarili prosek preko 9.

Dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja, kaže da su svi dosadašnji projekti lokalne vlasti oko angažovanja lekara i njihovog usavršavanja imali za posledicu bolju kadrovsku situaciju medju lekarima. Lokalna samouprava u Pirotu je shvatila situaciju u zdravstvu i pronašla model da je promeni, odnosno unapredi-smatra Dr Ilić.

Nebojša Jovanović iz menađžmenta Opšte bolnice, kaže da je grad, do sada u više navrata pomagao rad bolnice i ostalih zdravstvenih ustanova, kupovinom razne opreme, aparata,ali i stipendijama m ladih lekara.

Na konkursu  koji je grad raspisao za specijalizacije, javilo se 20 nezaposlenih lekara, a stipendije je dobilo njih petoro. Rangiranje je obavljeno na osnovu kriterijuma kao što su prosečna ocena na studijama, ocena iz predmeta koji se specijalizira, dužina studiranja i slično.

 

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine