Dobrodošli

mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

 

Poštovani sugrađani,

dobrodošli na internet portal grada Pirota. Pozivamo Vas da uzmete aktivno učešće u radu lokalnih organa grada Pirota time što ćete izneti svoje sugestije i predloge. Opširnije

 

mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

Predstavnici Pirotskog okruga, Grada, Jevrejske opštine, boračkih organizacija, RVS i SPS, danas su  položili cveće na spomenik  pirotskom Jevrejima, koje je 13.marta 1943 bugarska okupaciona vlast pohapsila  i poslala u logor smrti Treblinka, odakle se niko nije vratio.
U ovom pogromu pohapšeno je svih 178  Jevreja, njihova imovina opljačkana od strane bugarskih okupacionih vlasti, a oni vozom prebačeni do  luke Lom na Dunavu odatle na posednje putovanje u zloglasni logor smrti Treblinka.

Dragana Tončić, načelnica okruga rekla je, da su pirotski Jevreji značajno doprineli razvoju grada, da su ovde doneli novu kulturu stanovanja, odevanja, novitete u trgovini, zanatstvu u svim oblastima kojima su se bavili. Zato su izuzetno zaslužni za razvoj grada koji ih nikad ne sme zaboraviti, a zlo koje su doživeli nikad ne sme da se ponovi.

Vidojko Panajotović, zamenik gradonačelnika konstatovao je da je poslednjih godina dosta onih koji prekrajaju istoriju, međutim prava istina je jedna. Zna se ko se borio protiv fašizma, a ko je bio saradnik ove naopake ideologije, koja više nikad i ni u kom obliku ne sme da se ponovi.

Izvor: Pirotske vesti

Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja

Vlada Republike Srbije

Narodna Skupština Republike Srbije

Ministarstvo državne Uprave i Lokalne Samouprave

Agencija za privredne registre

eUprava Republike Srbije

Kodeks ponašanja službenika i nameštenika Grada Pirota

Javni beležnik

Javni beležnik

Đorđe Petrović
Srpskih vladara 118
Telefon: +381 (0)10 310 045
Mobilni: +381 (0)66 310 045
e-pošta: jbeleznikpetrovic@gmail.com
Joomla templates by Joomlashine