Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Општина Пирот и пиротска филијала Националне службе за запошљавање потписали су споразум на основу кога ће се у крајњој линији омогућити упошљавање око сто људи путем реализације локалних јавних радова, реализације стручне праксе за младе стручњаке и других програма које општина Пирот реализује са циљем смањења незапослености. Укупна вредност свих програма је десет милиона динара.


Ненад Петровић, из Канцеларије за локални економски развој(КЛЕР) казао је да је општина и претходних година добро сарађивала са НСЗ, а да од ове године та сарадња иде на један виши ниво.
-Новина је да ће  програми и мере општине Пирот намењене запошљавању бити реализовани заједно са стручним службама НСЗ-казао је Петровић.
Председник Савета за запошљавање општине Пирот Славиша Свиларов казао је да ће за све програме запошљавања општина Пирот у овој години издвојити укупно десет милиона динара.



-За локалне јавне радове издвојено је 3.6 милиона динара, за финансирање стручне праксе 2.8 милиона динара, за програм самозапошљавања 2.4 милиона динара и за програм доделе субвенција за запошљавање теже запошљивих особа одређено је 1.2 милиона динара. То је повећање у односу на прошлу годину, а ребалансом буџета је предвиђено издвајање додатних три милиона динара тако да је процена да ће се захваљујући овим програмима бити упошљено око стотину незапослених особа-казао је Свиларов.
Директорка пиротске филијале НСЗ Јелена Костић казала је да се потписивањем овог споразума омогућава филијали НСЗ у Пироту да општини Пирот која ове године комплетно финансира све програме запошљавања пружи комплетну подршку у реализацији и спровођењу ових програма.
-Ми ћемо у потпуности обрађивати захтеве, састављати комплетну документацију а такође биће праћена и реализација закључених уговора све док се не заврше сви програми који су предвиђени за ову годину-казала је директорка Костић.



Председник општине Владан Васић казао је да је циљ свих програма смањење незапослености.
-Програм јавних радова показао се као веома добар у претходном периоду и са аспекта упошљавања људи и решавања проблема које људи идентификују у својој средини. Даље, ту је програм стручне праксе где млади људи који завршавају факултете имају могућност да дођу до праксе. Четвртина људи који користе овај програм добију трајно запошљење у институцијама у којима раде. Оно што је можда најинтересантније јесте подршка запошљавању и самозапошљавању јер људи који покрећу свој бизнис или га унапређују могу на овај начин да дошу до потребних средстава за те намене. Осим тога, ми сличан програм реализујемо годинама и са немачком организацијом ХЕЛП, где људи добијају субвенције у опреми и обуци, а имамо и програме из области пољопривреде-казао је Васић.

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine