Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У свечаној сали Градске управе данас су свечано додељени уговори о донацији у опреми корисницима програма “Подршка социо-економској стабилности у региону западног Балкана” који реализује Немачка хуманитарна организација Хелп. Маша Бубањ, менаџер за економски развој Организације Хелп, каже да је данашње потписивање уговора у оквиру првог позива овог програма, а други ће бити реализован следеће године. До сада су у Пироту подржали 400 малих бизниса и три кооперативе и врло су задовољни сарадњом са Градом Пиротом, истакла је Бубањ.


Градоначелник Владан Васић истиче да са Хелпом сарађују 10 година и да је до сада најмање 400 људи отворило себи радно место или неком из своје породице. Учешће Пирота је у овој години за реализацију овог Програма 38.000 евра. Васић је рекао да је ово врло значајно у борби против незапослености.
Саша Павлов, један је од наших суграђана који су добили подршку Хелп-а за унапређење сопственог бизниса. Како је рекао у изјави за медије он се бави завршним радовима у грађевинарству, има молерско фасадерску радњу и планира да упосли бар још једно лице.
Славица Тошић започела посао који се бави организовањем професионалног управљања у стамбеним зградама. Фирма се зове Стамбено 010.
Обраћајући се корисницима градоначелник Васић је захвалио Хелпу на досадашњој сарадњи, а корисницима ове помоћи честитао и пожелео да унапреде своје пословање и запошљавају раднике.
Лицима заинтересованим за покретање и/или проширивање микро и малих бизниса чије су идеје у току вишемесечне селекције и оцењивања процењене као исплативе и одрживе, додељени су грантови у опреми просечне вредности 2.400 евра. Уговоре су поделили градоначелник Владан Васић и Хелп менаџер за економски развој Маша Бубањ.
Потписници уговора о донацији, међу којима је 11 жена и 11 мушкараца, бавиће се пољопривредним (12), услужним (7) и занатским (3) делатностима као основом за обезбеђивање стабилнијих социо-економских прилика у Пироту.
Уговорне обавезе су регистрација делатности у складу са законодавством Републике Србије и/или додатно запошљавање једног или више радника, финансијско учешће у износу од 20% од вредности опреме, 8 часова рада у корист локалне заједнице, као и похађање пословних обука организованих од стране Хелпа у оквиру пројекта.
У Пироту је планирана подршка за најмање 40 микро бизниса у оквиру програма социо-економске стабилности, па се други круг конкурса очекује почетком 2018. године.  Набавка опреме за прва 22 корисника у оквиру Хелповог програма је већ започета.
Хелп је до сада у Пироту, само из немачких фондова, реализовао подршку и развој три кооперативе (пеглана кобасица, рециклажа, пчелари) и више од 400 микро и малих бизниса,  бројне стручне обуке и активности умрежавања  и повезивања.
Пројекат “Подршка социо-економској стабилности у региону западног Балкана”, укупне вредности 2.975.000 евра, уз донаторску подршку немачке владе Хелп реализује се од априла 2017. до краја децембра 2018. године. Вредност дела активности у Србији, за пет градова и општина и три установе за извршење кривичних санкција, износи 1.078.904,29 евра.
У суфинансирању директних трошкова набавке опреме од 96.000, Град Пирот учествује са 40 процената, односно 38.400.

Извор: Плусонлине

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine