Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Градоначелник Пирота мр Владан Васић коментаришући најновију одлуку стечајног управника АХА Муре Први мај да препоручи стечајном судији проглашавање неуспешним и пети покушај продаје АХА Муре Први мај, казао је да оваквом одлуком стечајни управник преузима ингеренције ван својих надлежности јер Одбор поверилаца је тај који треба да да сагласност или одбије понуду.

У петом позиву за достављање понуда за куповину имовине АХА Муре Први мај у Пироту, након четири пропала покушаја, јавио се по први пут озбиљни понуђач спреман да купи погоне и одмах, издавањем у закуп, покрене производњу и упосли више стотина радника. Реч је о Слободној зони Пирот, која је за куповину погона АХА Муре Први мај понудила скоро милион евра. Градска управа је у више наврата апеловала да су се јављали заинтересовани инвеститори из Бугарске и Турске који су заинтересовани за закуп делова погона и да је неопходно изаћи у сусрет тим захтевима како би се створили услови за упошљавање великог броја радника, али за те предлог није било разумевања од стране стечајног управника.

Стечајни управник АХА Муре поднео је стечајном судији Привредног суда у Нишу предлог да се и пета продаја стечајног дужника АХА Муре Први Мај Пирот, прогласи неуспелом. Као разлог стечајни управник је навео да се нису сви  чланови одбора повериоца изјаснили у “најкраћем року” о писменој понуди Слободне Зоне Пирот, што је он закључио да нису дали сагласност. Да ли ће његов лични став према овој продаји,  прихватити стечајни судија остаје да се види, с обзиром да Одбор повериоца није заседео и није гласао о прихватању или одбијању понуде.

-Стечајни управник тумачи поступање чланова одбора поверилаца у смислу да нису дали сагласност. Колико ја знам, поступак давања сагласности је у току, градски правобранилац је дао сагласност, добили смо обавештење да је и представник радника дао сагласност, као и представник Агенције за лиценцирање стечајних управника који заступа други део првог маја у поступку добијања сагласности и да је јавни правобранилац из Ниша обратио Пореској управи за мишљење. Стечајни управник се оглушио о по хитном року донео предлог стечајном судији да се одбије понуда што је незабележен случај у пракси и мислим да би и понуђач и наш јавни правобранилац морали да реагују и поднесу жалбу стечајном судији, да се закаже седница Одбора поверилаца и да се донесе одлука, позитивна или негативна, али нека буде одлука Одбора поверилаца, а не да имамо ситуацију као сада, да стечајни управник тумачи како је ко од чланова Одбора поверилаца хтео да гласа-казао је градоначелник Васић.

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine