Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Стечајни управник компаније АХА Мура Први Мај Мирољуб Димитријевић обавестио је јуче Привредни суд у Нишу да је и четврти покушај продаје ове компаније неуспешан јер нико није уплатио, у законском року, обавезни депозит нити банкарску гаранцију за куповину ове компаније. Упркос сталним апелима локалне самоуправе, којој су се јављали заинтересовани инвеститори који су били спремни да купе делове имовине ове велике компаније, али и покрену производњу кроз закуп слободних хала, стечајни управник је остао при свом ставу да се продаје имовина искључиво у целости, што је, како су упозоравали из локалне самоуправе, и довело до овог очекиваног исхода.

- Нажалост, наша најава да ће и овај покушај продаје АХА Муре у целини бити неуспешан, испоставила се као тачна. Имали смо доста разговора са потенцијалним инвеститорима и били на располагању за све неопходне информације које су тражили. О свему томе смо редовно обавештавали и стечајног управника. Њему смо пре објављивања огласа о продаји фабрике у целини, предложили да се продаја имовине стечајног дужника изврши по партијама, а до коначне продаје, да се у што краћем року непокретност стечајног дужника изда под закуп заинтересованим инвеститорима. Међутим, стечајни управник није уважио наше предлоге, и на њему је сва одговорност што је фабрика скоро две године и даље у стечају и што су преостале две хале и даље празне, а текстилни радници неупослени – каже за Пиротске вести, Александар Ћирић, помоћник градоначелника за инвестиције и инфраструктуру.
- Постоји неколико заинтересованих фирми за покретање производње кроз закуп, у Хали 2 и 3. Свако од потенцијалних инвеститора жели да испита тржиште, могућности, да се увери да у Пироту постоји довољно квалитетне радне снаге, да је нормално снадбевање енергијом и још других ствари које су неопходне за профитабилно пословање. Када би успешно покренули производњу, кроз одређено време били би спремни и да купе поменуте хале. Ниједан инвеститор не улаже капитал и ресурсе из љубави, већ из интераса да профитира, то је потпуно јасно. Наш интерес је да се што више радника упосли, и да послодавац редовно измирује своје обавезе ка њима. Стечајни управник такође има свој интерес, јер на основу Закона добија проценат од продаје фабрике. Водећи се искључиво тим интересом, али и заступајући интересе повериоца, стечајни управник већ четврти пут не успева да прода фабрику. Надам се да је сада коначно схватио да продаја на тај начин и није могућа, и да ће коначно уважити наше предлоге како би заинтересовани инвеститори што пре покренули производњу и упослили раднике – рекао је Ћирић.

На питање шта се дешава са продајом Индустрије одеће Први мај у стечају, која је такође око две године у стечају и до сада ниједном није оглашена продаја, Ћирић је рекао да комуникација са стечајним управником, који је такође из Ниша, готово да не постоји.

- Неколико пута смо са инвеститорима обилазили њихове објекте и углавном наилазили на закључане просторије. Дешавало се да инвеститор није био у могућности да погледа унутрашњост хала, јер није било никог ко би могао исте да откључа. Ако и даље на овај начин “излазе у сусрет” инвеститорима, никад неће продати фабрику. Према неким информацијама којима располажем, ради се процена вредности стечајне масе, а кад ће бити оглашена продаја, то заиста не знам-каже Ћирић, и напомиње да држава мора да појача контролу над стечајним управницима ако искрено жели да се ти процеси заврше, а радници упосле, јер се сада исти понашају као да се ради о њиховој приватној имовини, а не о имовини поверилаца.

Извор: Пиротске вести

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine