Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У пиротском породилишту никад лепша слика, али и статистика за понос. У прошлој години рођено је 45 беба више у односу на 2015. години, а рођена је и прва беба у 2017. години – Константин Нешић. По традицији, сваког 2. јануара градоначелник Пирота Владан Васић, у пратњи ћерке Ање, заједно са директором ЈП “Водовод и канализација” Зораном Николићем обишао је пиротско породилиште како би честитао мајкама и поделио им поклоне. Васић је казао да је изузетно задовољан што има много више беба у односу на раније године, али и позвао све мајке у Пироту да рађају децу.

Традиционално радну годину крећемо из породилишта. Драго ми је да има пуно беба, десет, једанаест, посебно ми је драго да има више беба него прошле године, чак 48 беба више него 2015. године, надам се да ће се такав тренд наставити и у 2017. години. Оно што смо видели у породилишту јесу веома добри услови у којима доктори раде и у којима мајке рађају децу, ту нема више замерки, мада ћемо ми у још једном пројекту са ЕУ преко 270.000 евра уложити у породилиште и опрему. И сада је опрема квалитетна, али ће бити још боља, добиће 4Д ултразвук и оне апарате за које су доктори рекли да им недостају, тако да можемо да кажемо да имамо једно од најсавременијих породилишта у Србији. Уз разне мере социјалне подршке стално покушавамо да побољшамо наталитет, али стално морамо и да апелујемо да људи у Пироту праве више деце-казао је градоначелник Васић и додао да град Пирот има бројна давања када је реч о повећању наталитета.

- Град Пирот издваја преко 103 милиона динара за социјалну, од тога се значајна сума издваја за вантелесну оплодњу, за прворођено, трећерођено дете, бесплатне уџбенике, ужине, помажемо и свима којима је потребан новац за лечење, али на то нећемо да се обазиремо јер је Нова година, која почиње новим животом и можемо само да позовемо мајке у Пироту да рађају децу-закључио је градоначелник Васић.

Ивана Нешић, са прворођеном бебом у 2017. – Константином


Др Васил Киров, казао је да су подаци о броју рођених беба у 2015. години охрабрујући.

- Прошле године у нашем породилишту обављен је 591 порођај, рођено 590 беба, седам близаначких беба, то је за 45 бебица више него прошле гоидне, а за чак 100 бебица више у односу на задње две године, што су охрабрујући подаци, све је у најбољем реду, бебице су добро, мајке такође-казао је др Киров.


Директор Опште болнице Пирот др Горан Петровић казао је новинарима да Градска управа годинама свесрдно помаже пиротско Породилиште и да су подаци о повећању наталитета, између осталог и резултат једно мултидисциплинарног приступа и сарадње Градске управе, Опште болнице и многих других субјеката у граду.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine