Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Синоћ је у Сомбору, уз велики број присутних посетилаца отворена изложба пиротског и стапарског ћилима. Реч је о пројекту који за циљ има да Пироћанци, који су још 2002. године успели да заштите свој бренд пиротски ћилим, своја искуства пренесу граду Сомбору, који ће почети да ради на заштити свог будућег бренда стапарског ћилима.

Пројекат финансира амбасада Аустралије, уз помоћ НАЛЕДА, а осим помоћи око израде сложених елабората о заштити стапарског ћилима, пиротске ћилимарке су одржале и радионице на којима су презентовале колегиницама из Сомбора своје вештине. Такође, августа ће у Стапарима код Сомбора бити одржана ткачка колонија, а на пролеће ткачка колонија ће вероватно бити одржана и у Пироту, и то на Старој планини.
Делегацију Пирота предводили су помоћница председника општине за ванпривреду Милица Голубовић, помоћник председника општине Пирот за пољопривреду Горан Поповић, кустос Музеја Понишавља Сашка Велкова, као и Славица Ћирић, из Удружења за неговање старих и уметничких заната “Грлица“, која је и водила радионице ткања пиротског ћилима у Сомбору и годинама ради на промоцији пиротског ћилима. Отварању изложбе присуствовали су и представници амбасаде Аустралије, као и НАЛЕДА.
У организацији Градског музеја и Градске управе града Сомбора, у уторак, 14.07.2015. год. отворена је изложба стапарских и пиротских ћилима под називом „Ћилимом с југа на север“ која ће свим заинтересованим посетиоцима до суботе 18. јула пружити увид у скоро заборављене мотиве стапарског ћилима и омогућити упознавање шире јавности са његовим карактеристикама.
Говорећи на почетку свечаног програма отварања изложбе, Виолета Јовановић, извршни директор НАЛЕД-а навела је да „све што се данас види у просторијама Градског музеја јесте плод сарадње града Сомбора, општине Пирот, амбасаде Аустралије, НАЛЕД-а и Етно-мреже.“
– Изложба коју ћемо отворити обухвата најлепше антикварне примерке пиротског и стапарског ћилима као и комаде који су савремено израђени и представљају резултат прве фазе пројекта којим настојимо да очувамо стапарско ћилимарство. Изложбу би било немогуће реализовати без вредних жена из пиротске задруге „Дамско срце“, удружења „Стапарке“ из Стапара, „Златне руке Сомборске“ из Сомбора и „Ленке“ из Оџака.
Великом броју заинтересованих Сомбораца на отварању изложбе, обратила се Милица Голубовић, помоћник председника општине Пирот.

– Општини Пирот је указана велика част када је укључена у овај пројекат и тиме што смо кроз сарадњу са Сомбором омогућили ћилимарству да живи. После изложбе која је одржана у марту у Пироту настављамо са представљањем рада свих ових вредних жена које су данас са нама и које су уложиле своје време и труд како би направиле заиста предивне рикотворине. Тако популаришемо брендове општине Пирот, али и града Сомбора кроз стапарски ћилим. – казала је Голубовић.
Мелинда Рио, први секретар амбасаде Аустралије је подсетила да је пре тачно годину дана амбасадорка Аустралије у Србији, њена екселенција Џулија Фини идеју о ревитализацији стапарског и пиротског ћилима претворила у стварност.

– Задовољни смо сарадњом и партнерсвом са НАЛЕД-ом у оквиру које је покренут програм оживљавања ћилимарства. Сматрамо да је овај програм од изузетног значаја за очување културног наслеђа и родне равноправности. Такође, залажемо се за веће учешће жена у јавном животу јер верујемо да на тај начин можемо допринети миру и стабилности на глобалном нивоу. Оснаживање жена није важно само са аспекта основних људских права већ и зато што омогућава женама и њиховим породицама економску слободу и тако им обезбеди запослење. – рекла је Рио и посебно се захвалила граду Сомбору и општини Пирот на уложеном труду око реализацији досадашњих активности.

Коначно, присутнима се обратио Саша Тодоровић, градоначелник града Сомбора.

– Велика ми је част и лично задовољство што сам данас овде и што представљам град Сомбор и све своје суграђане на овако значајном догађају. Сомбор је пронашао своје место у овом пројекту, јер је било сасвим логично да један град који се поноси својим културним наслеђем заиста и ради на очувању те традиције. Заједно са општином Пирот и амбасадом Аустралије уложили смо велики труд и напоре да омогућимо стапарском ћилиму нови живот. – казао је Тодоровић. – Наравно, нећемо се зауставити на до сада постигнутом. И даље ћемо помагати нашим дамама да се економски оснаже, да уживају у плодовима свог рада, да своје рукотворине продају и тако зараде новац и помогну својим породицама. Велику захвалност дугујемо амбасади Аустралије и њеној екселенцији амбасадорки Фини на залагању да споји крајњи север и југ Србије, да споји Сомбор и Пирот и да нам омогући да увидимо све наше, често скривене потенцијале. – навео је градоначелник Тодоровић и званично прогласио изложбу „Ћилимом с југа на север“ отвореном.

Свој утиске Пиротским вестима пренела је и Славица Ћирић, која се годинама бави промоцијом Пиротског ћилима.

-Заиста смо одушевљени посетом а нарочито тиме да смо чули да су нам челни људи Сомбора веома захвални што смо им на неки начин помогли да препознају значај стапарског ћилима, који још увек није заштићен, за разлику од пиротског ћилима, али ћемо им ми помоћи у томе да свој бренд заштите. Већ смо договорили између осталог и да одржимо две ткачке колоније, августа у Сомбору, где ће наше ткаље боравити у Сомбору и представити начине ткања сомборским ткаљама стапарског ћилима, а наредног пролећа ткачка колонија ће бити организована и у Пироту, тачније на Старој планини-казала је Ћирићева Пиротским вестима.

Она је посебно истакла гостопримљивост Сомборана, јер је градоначелник Сомбора лично више од сат времена био водич делегацији из Пирота представивши им велелепно здање зграде Скупштине града Сомбора, које је старо више од 120 година, каже Ћирићева.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine