Сертификована општина са повољним пословним окружењем

У галерији “Чедомир Крстић” вечерас је отворена јединствена изложба “Богатство духа” на којој су заједно представљени радови аустралијских пустињских уметника-Абориџина заједно са пиротским и стапарским ћилимовима.
Изложбу је свечано отворила амбасадорка Аустралије у Србији Џулија Фини, која је казала, да иако наизглед ове две врсте уметности немају никакве везе, њих ипак снажно повезују мотиви који имају приближно исто значење.



“Када сам дошла у Србију пре око годину дана одмах сам видела да Србија има доста традиционалног културног наследја које је запостављено. Због тога сам сматрала да је врло битно да подржимо сарадњу два града као што су Пирот и Сомбор, да удахнемо живот њиховој традицији и да помогнемо очување традиционалног културног наследја ових градова. Пиротски ћилими су ме очарали до те мере да у својој резиденцији имам два пиротска ћилима и обожавам их. Можда ће звучати на први поглед невероватно ако кажем да уметност Абориџина има везе са традиционалном уметношћу Пирота и пиротских ћилимова, али ако се мало боље загледате, те шаре које користе и једни и други и мотиви имају приближно исто значење”, каже амбасадорка Фини.

Градски већник за културу општине Сомбор Немања Сарач казао је да је њихов циљ, осим тежње да се стапарски ћилим сачува од нестанка, омогући одређеном броју људи да могу да живе од израде ових традиционалних производа.

“Оно што смо научили од Пирота јесте да ће овај модел спашавања културне баштине и њеног претварања у успешан модел за бизнис бити копиран и даље јер ће се та сарадња наставити”, казао је Сарач.Мало је познато да је у ЕУ производња рукотворина друга најисплативија активност у сеоским домаћинствима.
Изложбу је осим амбасаде Аустралије и општина Пирот и Сомбор, помогла и Национална алијанска за локални економски развој (НАЛЕД).

Председница Етно-мреже и извршна директорка организације НАЛЕД  Виолета Јовановић казала је овом приликом да ће стапарски ћилим бити номинован за улазак на Националну листу нематеријалног културног наследја Србије.

“По угледу на искуства општине Пирот, прикупили смо податке, попунили формуларе и потписали писмо сагласности којим је покренута иницијатива да стапарски ћилим буде номинован за Националну листу нематеријалног културног наследја”, казала је Јовановићева.

Председник општине Пирот мр Владан Васић уз захвалност амбасадорки Фини казао је да се нада да ће магија пиротског ћилима помоћи да се очува и стапарски ћилим.
“Изгледа да је чудотворна моћ пиротског ћилима допринела да оживи стапарски ћилим и ја њима желим да заједно са пиротским ћилимом буду што успешнији и да људи могу да живе од ткања. Амбасадорка Фини је подржала и споразум о сарадњи измедју Пирота и Сомбора на основу кога ће пиротско Удружење за очување старих заната вршити обуку особа у Сомбору које ће се бавити израдом стапарског ћилима”, казао је Васић.

Славица Ћирић, из Удружења за очување старих и уметничких заната “Грлица” казала је да је ова изложба резултат споразума о сарадњи општине Пирот и града Сомбора, уз подршку амбасаде Аустралије, а на иницијатиув НАЛЕД-а.

-Циљ је очување ћилимарства и размена искустава у изради пиротског и стапарског ћилима-казала је Ћирићева.

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine