Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Десет градова и општина добило је свеобухватни пакет подршке за израду и унапређење стратешких, финансијских и институционалних механизама за спровођење мера инклузије Рома и Ромкиња.
Подршку су добили Лебане, Вршац, Сурдулица, Дољевац, Младеновац, Пирот, Смедеревска Паланка, Аранђеловац, Бечеј и Лозница.
У представништву Сталне конференције градова и општина  у Београду   потписан  је Споразум о сарадњи у оквиру програма "Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома".  У име Града Пирота споразум је потписала помоћница градоначелника Милица Голубовић.

Присутнима се обратила Душанка Голубовић, председница СКГО и градоначелница Сомбора, др Стана Божовић, државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе РС, Николас Бизел, шеф и операција Делегације ЕУ у Србији и представник Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе РС  Ненад Иванишевић .

У одабраних десет ЈЛС планирано је:

  • успостављање локалног координационог тела за управљање политиком инклузије Рома и Ромкиња (нови механизам у виду политичког тела састављеног од највиших представника кључних институција у локалној заједници),
  • формирање мобилног тима за инклузију Рома и Ромкиња и континуирана подршка раду мобилног тима као кључном оперативном механизму за ефикасније пружање јавних услуга и подршку ромској заједници,
  • обезбеђивање подршке из локалног буџета за спровођење мера из ЛАП-а и годишњег оперативног плана мобилног тима (у првом периоду кроз кофинансирање 50-50% између ЈЛС и СКГО),
  • израда локалног акционог плана (ЛАП) за инклузију Рома и Ромкиња.


Циљ Програма  је подршка процесу побољшања социо-економског положаја ромске популације у локалним заједницама и спровођењу приоритетних стратешких мера из Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године.

Извор: ПлусОнлине

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine