Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Данас је Град Пирот посетила делегација Министарства пољопривреде Републике Албаније, предвођена представницима Министарства пољопривреде Србије. Ова делегација борави у Србији како би се информисала о производима са заштићеним географским пореклом. Министарство пољопривреде Србије одабрало је Пирот и Млекарску школу јер сматрају да је пиротски качкаваљ један од најпознатијих производа са заштићеним географским пореклом.


У школи су видели процес производње качкаваља, што је за њих била новина. С обзиром да у Тирани постоји слична школа, покренута је иницијатива да ове две школе почну да сарађују.
Делегацију је примио градоначелник мр Владан Васић. Он је истакао да Пирот има више аутохтоних производа од којих су неки заштићени, а неки ће ући у процес заштите.
Госте је интересовало какве су предности производа са заштићеним географским пореклом. Градоначелник Васић истакао је да такви производи поспешују развој туризма једне регије, и развој пољопривреде. Прве резултате Пирот тек очекује јер је то дуготрајни процес.
Гости су били веома задовољни оним што су видели у Пироту, истакли изузетно гостопримство и препознали сличност у менталитету, што сматрају добром основом за сарадњу.


За Пирот је ово посебно признање јер су гости из Албаније, осим у Београду, приликом посети Србије боравили само још у Новом Саду и Пироту.

Учесници данашњег састанка стали су иза заједничке идеје и предлога, да Пирот буде домаћин састанка двојице министара пољопривреде држава, Србије и Албаније.

Извор: Плусонлине

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine