Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Данас су у хотелу Цроwне Плаза у Београду чланови и партнери НАЛЕД-а имали прилику да у отвореном разговору са министром финансија Душаном Вујовићем и његовим стручним тимом сазнају какви су планови Владе и Министарства на пољу сузбијања сиве економије, реформе пореског система и парафискалних намета, смањења административног оптерећења привреде и унапређења позиције Србије на међународним листама конкурентности у циљу стварања повољног пословног окружења и покретања домаће економије.

 

Као члан УО НАЛЕД-а радном сусрету је присуствовао и председник општине Пирот, мр Владан Васић.

Министарство финансија почело је израду закона о накнадама за употребу јавних добара и прихватило иницијативу НАЛЕД-а да законом буде формиран јавни електронски регистар свих непореских намета које плаћа привреда, најавио је министар финансија Душан Вујовић на радном сусрету са члановима НАЛЕД-а.

Како је саопштио министар Вујовић, тим законом биће омогућено да потенцијални инвеститори из регистра добију списак свих накнада које ће морати да плаћају у зависности од делатности којом се баве и општине у коју планирају да улажу. Министар Вујовић изразио је очекивање да ће закон о накнадама бити усвојен до краја године, а да ће јавни регистар бити у функцији од 2017.

– Паралелно са овим послом ићи ћемо и у припрему закона о финансирању локалних самоуправа и закона о финансирању АП Војводина и са тим прописима успоставићемо ред и транспарентност у наплати непореских намета – нагласио је министар Вујовић.



Председник Управног одбора НАЛЕД-а Владан Атанасијевић оценио је да би усвајање закона о накнадама могло да буде најзначајнија реформа у 2015. с обзиром на то привреда међу највећим проблемима истиче оптерећење које носе непорески односно парафискални намети. НАЛЕД је до сада евидентирао 384 непореска намета од којих су 247 парафискални што значи да за њих привреда не добија било какву услугу државе или она не одговара плаћеном износу.


- Поред фискалног растерећења биће неопходно и административно растерећење привреде. НАЛЕД-ова Сива књига 7 доноси 100 препорука како унапредити бирократске процедуре од чега је готово 40% упућено Министарству финансија. Спремни смо да радимо заједно на њиховој имплементацији, као што ћемо блиско сарађивати и у оквиру Владине заједничке групе за унапређење конкурентности Србије и позиције на Доинг бусинесс листи – рекао је Атанасијевић.

На састанку, којем је присуствовало више од 120 чланова и партнера НАЛЕД-а, министар Вујовић говорио је о аранжману са Међународним монетарним фондом, предстојећој реформи јавне управе, реструктурирању јавних предузећа и смањивању јавног дуга, а једна од најважнијих тема било је сузбијање сиве економије. Како је најавио, предстоји дубинска реформа пореске администрације која ће омогућити лакше откривање великих извора нелегалног пословања.

Одговарајући на питања чланова НАЛЕД-а министар финансија Душан Вујовић оценио је да би ове године Србија могла да забележи привредни раст од 0,2 до 0,5 одсто. Како је нагласио, није планирано ново повећање ПДВ-а нити постојећих акциза, а биће размотрено смањивање пореза на добит.

Упитник о задовољству грађана услугама Градске управе Пирот

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine