Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Најављена подршка вредна три милиона евра за инфраструктурне пројекте из 14 локалних самоуправа овог региона. ЕУ улаже 500.000 евра за реконструкцију тврђаве Кале у Пироту.
Пирот, 15. јун 2017.године – Сајам ЕУ пројеката „ЕУ и Србија на делу“ на ком је представљен део досадашње подршке Европске уније југоисточној Србији, одржан је данас у спортској хали „Кеј“ у Пироту у организацији Делегације ЕУ у Србији, Канцеларије за европске интеграције Владе РС и Града Пирота.


На Сајму је најављено да ће, уз финансијску подршку ЕУ вредну преко три милиона евра, у наредном периоду бити спроведени инфраструктурни пројекти у 14 локалних самоуправа овог региона, у оквиру програма „Европско партнерство са општинама“, као дела Европског ПРОГРЕСА. Сајам је посетила и делегација 14 заменика и заменица амбасадора европских земаља која је била у дводневној посети југоисточној Србији.
Сајам ЕУ пројеката отворили су Оскар Бенедикт, вршилац дужности шефа Делегације ЕУ у Србији, Ксенија Миленковић, вршилац дужности директора Канцеларије за европске интеграције Владе РС, градоначелник Пирота Владан Васић и Његова екселенција Радко Влајков, амбасадор Бугарске.
Бенедикт: Пирот је један од најуспешнијих градова у привлачењу средстава из фондова ЕУ

    „Пирот је одличан пример успешног коришћења помоћи Европске уније. То је једна од најуспешних општина у привлачењу средстава из ЕУ фондова и реализацији ЕУ пројеката“, истакао је Оскар Бенедикт вршилац дужности шефа Делегације ЕУ у Србији, отварајући Сајам ЕУ пројеката у Пироту. Он је подсетио да годишња бесповратна помоћ ЕУ Србији износи око 200 милиона евра и да је за последњих 15 година та подршка достигла цифру од три милијарде евра.

Ксенија Миленковић, вршилац дужности директора Канцеларије за европске интеграције у Влади РС, истакла је да се у Србији веома успешно спроводе пројекти и користе европска средства из Програма прекограничне сарадње са Бугарском. „Поред прекограничне сарадње обезбеђена је и вишемилионска подршка кроз програм Европски ПРОГРЕС, намењена унапређењу инфраструктуре на југу Србије, пре свега за болнице, школе, вртиће, пословне зоне. Данас смо на Сајму ЕУ пројеката доделили сертификате за 14 нових пројеката који су уговорени кроз Национални програм ИПА 2013, први који се спроводи у децентрализованом управљању ЕУ средствима“, додала је она.

На Сајму ЕУ пројеката представљено је више од 40 активних пројеката које финансијски подржава ЕУ у овом делу Србије. Најзаступљенији су били пројекти прекограничне сарадње са Бугарском као и они који су део програма Европски ПРОГРЕС, по ком је овај крај и препознатљив али су грађани могли да се информишу и о облицима подршке ЕУ малим и средњим предузећима, унапређењу запошљавања, помоћи социјално угроженим категориијама и другим примерима помоћи.

Током Сајма организоване су три тематске трибине на којима је било речи о конкретним користима које грађани могу остварити учешћем Србије у различитим ЕУ програмима. На трибини посвећеној гимназијалцима и студентима било је речи о ЕУ програму за образовање, Ерасмус + кроз који је и студентима из Србије омогућено да студирају на универзитетима земаља ЕУ. За представнике локалних самоуправа организована је дебата о новом програму подршке за конкуретност и локални развој ЕУ ПРО чија примена почиње наредне године.

Оскар Бенедикт, вршилац дужности шефа Делегације ЕУ у Србији и 14 заменика и заменица амбасадора европских земаља посетили су пре отварања Сајма ЕУ пројеката, средњевековну тврђаву Кале у Пироту за чију је реконструкцију ЕУ обезбедила 500.000 евра. Том приликом Бенедикт је поручио да верује да ће Пирот реконструкцијом тврђаве успети да повећа туристички потенцијал града и околине.
Васић: Пирот је град добре праксе, много квалитетних пројеката реализовано захваљујући ЕУ

Градоначелник Владан Васић казао је након свечаног отварања Сајма да је управо објекат у коме се одржава Сајам – Спортска хала Кеј – један од првих објеката који је изграђен новцем из фондова ЕУ пре више од 10 година.

-Чини ми се да је Југоисточна Србија у неком малом заостатку у односу на централну и западну Србију, а воз ка Европи иде брзином најспоријег вагона. Ми не желимо да будемо више најспорији вагон, него желимо да се прикључимо оној лепој композицији ка Европи. Мислим да је Пирот град добре праксе јер добро користимо прекограничне фондове ЕУ и друге програме, имамо добре партнере из Бугарске и надам се да ће на овом сајму научити много тога једни од других а како би се још много квалитетних пројеката реализовало у будућности-казао је градоначелник Васић.

Заменици амбасадора европских земаља данас су, поред тврђаве Кале, посетили и манастир Светог Ђорђа у Темској као и Музеј Понишавља у Пироту.

Посетиоци Сајма имали су прилику да виде и изложбу „ЕУ за Србију“ коју чини избор фотографија које представљају успешне примере сарадње Србије и ЕУ у разним областима живота – од образовања и подршке локалном развоју преко екологије и подршке избеглим и расељеним лицима до културе.

Сајам ЕУ пројеката „ЕУ и Србија на делу“, четврти по реду, је манифестација коју заједно организују Делегација ЕУ у Србији и Канцеларија за европске интеграције Владе РС уз подршку локалних самоуправа у којима се Сајам одржава. До сада су овакве манифестације одржане у Београду, Нишу и Зрењанину.
Наташа Стефановић (КЛЕР Пирот) – Пирот из фондова ЕУ за инвестиције обезбедио преко 4 милиона евра.

Извор: Пиротске вести

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

еУправа Републике Србије

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine