Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) изабрала је потпредседницу Владе Србије и министарку грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорану Михајловић за Реформатора године. Признање је додељено за успешно увођење система за издавање електронских грађевинских дозвола у 2016. години, на X годишњој конференцији „Резултати и правац реформи 2016/2017“ одржаној у Скупштини Града Београда.

Свечаности у Скупштини града Београда присуствовао је и градоначелник Пирота мр Владан Васић, у својству члана Управног одбора НАЛЕД-а.
У првој години примене, електронским путем примљено је више од 53.000 захтева за градњу и решено чак 95%, од чега 80% позитивно док је број издатих дозвола у првих 11 месеци прошле године већи за петину у односу на исти период 2015. Ова реформа највише је допринела да Србија уђе међу 50 најуспешнијих земаља по лакоћи пословања на Доинг бусинесс листи Светске банке.

– Е-дозволе су направиле праву револуцију у поступању администрације, увеле пуну транспарентност у рад надлежних органа, укинуле простор за корупцију и вишеструко скратиле процедуру издавања грађевинских дозвола за које је данас у просеку потребно мање од 10 дана. Светска банка препознала је ову реформу као једну од 10 највећих у свету. НАЛЕД-ова награда Реформатор године отишла је заслужено у руке министарке Михајловић за спровођење, можемо слободно рећи, реформе деценије и поносни смо што је НАЛЕД имао важну улогу у томе – изјавио је председник Управног одбора НАЛЕД-а Горан Ковачевић.

Важност увођења е-дозвола у Србији препознала је шира међународна заједница. НАЛЕД је обезбедио финансијску подршку влада Швајцарске и Немачке за израду софтвера. Владе САД и Велике Британије су преко УСАИД-а и Фонда за добро управљање помогле у изради система, обуци службеника и припреми акционих планова док се у реформу укључила и Европска унија и преко ЕУ Прогрес програма допринела да корак са најуспешнијим самоуправама у издавању е-дозвола одрже и неразвијене општине на југу Србије.

Специјално признање за допринос унапређењу пословног амбијента и позиције Србије на Доинг бусинесс листи добио је директор Агенције за привредне регистре Звонко Обрадовић. Суботица је награђена као најуспешнији град у издавању е-дозвола, а Мало Црниће као најуспешнија општина док је општина Брус забележила највећи напредак у ефикасности издавања дозвола. За допринос квалитетном извештавању о економским реформама признања су заслужили уредница ТВ Пинк Татјана Спалевић, новинарка РТС-а Тамара Танкосић и новинар РТВ-а Борислав Деспотовић.

На скупу је представљено девето издање Сиве књиге прописа у којој НАЛЕД даје 100 препорука и решења за отклањање бирократских препрека пословању, међу којима су 22 нова предлога и 63 процедуре које још чекају на решавање. Највише препорука у надлежности је министарстава финансија и здравља, док привреда све чешће указује и на процедуре чије решавање захтева сарадњу више министарстава.

Међу кључним препорукама новог издања Сиве књиге издвајају се предлози за смањење пореза и доприноса на најниже зараде и увођење прогресивности опорезивања, реформу парафискала, увођење електронских сервиса за пријаву сезонских радника, уједначавање критеријума за опорезивање паушалаца, чување пословне документације у електронском облику и поједностављивање остваривања права на породиљску накнаду. 

Извор: Пиротске вести

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

еУправа Републике Србије

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine