Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Овде је реч о успеху на пиротском примеру или: како је млади и неафирмисани инжењер електронике са 29 година закорачио у свет политике и опстао. Он је једини у Србији четири пута узастопно на изборима убедљиво победио, и то са својом локалном групацијом без помоћи већих српских партија и лидера.Колико чворова морамо да развежемо у животу, колико проблема морамо да решимо на брзину, а колико решавамо читавог живота? Некоме се укаже прилика да пресече и Гордијев чвор. Остали гуле прсте о тврди и дебели конопац који се увио око њих самих. А ломе и нокте. Тако почиње ова прича о уплитању сна младог Пироћанца Владана Васића у свет политике коју је посветио свом крају, светски познатом по томе што не развезује чворове, напротив познатом по уметности везивања чворова.

– Још од средњошколских дана интересовао сам се за политичка дешавања и дневну информисаност. Студирао сам у време демонстрација, разних избора, ратних превирања… Као студент активно сам већ од 1996. учествовао у тим протестима, нарочито везаних за непризнавање локалних избора – каже Васић. – Био сам  на протестима и у Нишу, Пироту и Београду. Традиција моје фамилије утицала је да уђем у политику. Мој деда био је стари демократа,  код Љубе Давидовића и Грола. Када је дошло време, тамо 2000, на предлог оца и његових пријатеља, нашао сам се на листи ДОС-а у свом насељу.

Политичка инфекција се појавила у Вама када сте видели како функционише Пирот и људи у њему?

– Тачно! Посебно сам био изненађен односом централе странака према локалним одборима. И данас мислим да широм Србије, не само у Пироту, не постоје локални лидери у локалним одборима. Зато сам и дошао на идеју да формирамо локалну организацију.

Иако је Пирот већ од 1996. био град демократије, дошло је до политичке кризе. ДС и ДСС су имале у Пироту одборе, али потпуно супростављене и подељене.

– Биле су то невероватне ствари. Уместо да тих година наш град напредује, од  тадашњег премијера Србије Ђинђића смо с правом добили епитет да смо ”проклета авлија”! Са тим смо морали сами да се изборимо и као град и као људи који овде живе. За мене је та ситуација била додатни мотив да кроз локалну политичку организацију, названу ”Коалиција за Пирот“, покренем неке људе и покушамо неке своје идеје да уткамо у вођење града.

Комплетан текст можете погледати у данашњем броју Илустроване политике

 

Извор: Плусонлине

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

еУправа Републике Србије

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine