Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Пиротски брендови попут пеглане кобасице, пиротског ћилима, качкаваља и бројни сувенири презентовани су на Изложби локалних брендова у Београду у Кнез Михајловој улици.

По речима директора Туристичке организације Пирот Братислава Златкова, ово је била одлична прилика да се презентују сви пиротски брендови на једној веома значајној манифестацији коју је организовао НАЛЕД.
- Штанд ТОП-а је био изузетно посећен а  обишла га је и амбасадорка Аустралије Џулија Фини. Реч је о манифестацији која траје до 30. јануара тако да ћемо због огромног интересовања сигурно још једном презентовати и најавити Сајам пиротске пеглане кобасице-каже Златков за Пиротске вести.
Почетком следеће године Београд ће добити градску етно галерију са сталном понудом аутентичних производа из свих крајева Србије.


Манифестацију је организовало Удружење жена произвођача традиционалних рукотворина Етно мрежа, уз подршку НАЛЕД-а и локалних самоуправа.
Поставка обухвата традиционалне рукотворине и храну с географском ознаком порекла као што су бездански дамаст, пиротски и стапарски ћилим, сомборски сир, качкаваљ са Старе планине, двопређне књажевачке чарапе, фрушкогорски и хомољски мед, банатска шара из Панчева, влашки мотиви из источне Србије, лесковачки ајвар, суве шљиве из Осечине, ваљевски дуван чварци, лемешки кулен, ариљске малине, ужички кајмак, керамика из Злакусе, пиротска грнчарија и други локални брендови који стварају аутентични доживљај Србије.


- Пирот се препознаје по ћилиму, качкаваљу и пегланој кобасици, који на најбољи начин осликавају богато наслеђе нашег краја. Потписници смо декларације о родно осетљивом буџетирању „Општина по мери жене“ и учешћем у овој промоцији желимо да покажемо да традиција и наслеђе могу да буду извор прихода за незапослене жене и младе на селу. Својим примером желимо да  подстакнемо друге средине да негују своје брендове кроз мере подршке произвођачима – каже Владан Васић, градоначелник Пирота и члан УО НАЛЕД-а
Манифестацију су отворили градски менаџер Горан Весић и амбасадорка Аустралије у Србији, Њ.Е. Џулија Фини, у присуству заменика градоначелника Београда Андреје Младеновића, представника Туристичке организације Београда и градских секретаријата, градоначелника и локалних званичника. Том приликом најављено је отварање градске етно галерије почетком 2017. која ће имати сталну понуду аутентичних брендова из свих крајева Србије.
Етно мрежа, уз подршку НАЛЕД-а и ТОБ-а, од 3. децембра до 31. јануара учествује у програму манифестације „Београдска зима“ са изложбеном поставком традиционалних рукотворина које израђују жене и млади на селу. Аутентичну храну и производе грађани Београда и туристи моћи ће да купе на штандовима.

Производња традиционалних рукотворина представља други највећи извор прихода пољопривредних домаћинстава у Европској унији, а у Србији могла би да обезбеди стабилан извор прихода и запослење за више хиљада жена у руралним крајевима међу којима је готово 50% незапослено и чине рањиву групу којој је потребна подршка. Производи Етно мреже, попут азбуке у златовезу и хиландарских пешкира, користи протокол Владе Србије и Народне скупштине као поклоне за стране дипломате и званичнике. 

Извор: Пиротске вести

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

еУправа Републике Србије

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine